Gevoelig zijn voor prikkels betekent niet automatisch dat je ze angstvallig mijdt. Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je ze stiekem meer opzoekt of zelfs nodig hebt dan je beseft.
Lange tijd was ik in de veronderstelling dat omdat ik hoogsensitief ben, ik er automatisch alles aan doe om mijn leven zo prikkelarm mogelijk te leiden. Tot ik mij realiseerde dat daar een grote blinde vlek zat. Want het is zeker waar dat ik op bepaalde vlakken zorg voor meer rust en balans. Tegelijkertijd zoek ik, onbewust dus, bepaalde prikkels op.
Muziek is zo’n voorbeeld. Ik luister er nog nèt niet dag en nacht naar.
Jaren geleden heb ik tijdens de veertig dagen vasten voor Pasen gekozen om die periode geen muziek te luisteren.
Ik ben werkelijk waar nog nooit zó chagrijnig geweest als in die veertig dagen. Waarbij ik mij dus realiseerde dat het een type prikkel is die mij niet stoort.
Maar als je het over de radio hebt, om maar een zijstraat te noemen, dat trek ik dus totaal niet. Van die drukke reclame en dat geouwehoer tussendoor krijg ik echt moordneigingen.
Nou ben ik niet zo van de labels, maar er zijn dus ook varianten bedacht op hoogsensitiviteit. Zo heb je de HSS (High Sensation Seeker). Waarbij iemand continu op zoek gaat naar zeer intense ervaringen. Hij of zij wil juist van alles voelen en zoekt daarin regelmatig de grenzen op.
Een mooie, bekende uitspraak over HSS is ‘je leeft met een voet op het gaspedaal en een voet op de rem’.
Op de rem, want die andere kant is er ook nog steeds, het willen doseren en behouden van een bepaalde mate van rust.
Voor mij persoonlijk is dat gaspedaal en rem verhaal zeer herkenbaar. Naast dat het creëren van mijn eigen oase van rust min of meer prioriteit nr. 1 is. Ben ik ook altijd bezig met mezelf te ontwikkelen.
Een platform opzetten bijvoorbeeld naast mijn nagenoeg fulltime baan en moederschap. Podcasts luisteren, mij in uiteenlopende onderwerpen verdiepen, vreemde talen leren gewoon omdat ik het leuk vind en zo kan ik nog even doorgaan.
Een leven waarin ik niet het onderste uit de kan mag halen, is voor mij geen leven.
Maar dan wel graag afgewisseld met veel powernaps, meditatiemomenten en een groot deel van de dag alleen :-).
Vaak zijn we geneigd om alles in ons hoofd kloppend te willen hebben. Het is ‘het een’ OF ‘het ander’. Een beetje van beiden wordt al ingewikkeld.
Er is een mooi boek van Saskia Klaaysen ‘’prikkels bijten niet’’, waar onder andere ook geschreven wordt over deze tweestrijd.
Probeer niet te veel in hokjes te denken, maar doe wat werkt voor jou. Als jij het ene moment juist graag de drukte opzoekt, of je stort in extreme sporten of andere zaken waar je een kick van krijgt, prima! Om je daarna weer heerlijk terug te trekken met een boek op de bank, ook prima. Realiseer je dat er geen goed of fout is. Enkel verschillen in persoonlijkheden en voorkeuren.
Denk je een bepaalde structuur gevonden te hebben, houdt ook daar niet te krampachtig aan vast. Het hele punt juist is dat mensen wiens sensoren net even wat gevoeliger staan afgesteld, vaak hele wisselende behoeftes hebben. De ene dag zit je vol energie en kan je de wereld aan en de volgende dag kom je met moeite over de drempel van je slaapkamer.
Bekijk en anticipeer per dag, of beter nog per moment.
Hetzelfde geldt voor het plaatje naar de buitenwereld, want die is misschien net gewend aan jouw coming out als het gaat om prikkelgevoeligheid.
Ben ik nog wel geloofwaardig als ik maandag de hele dag zeer aanwezig ben op kantoor en dinsdag stilletjes op de achtergrond blijf?
De vraag is, maakt het uit? Doet het ertoe of anderen je geloven? Of wat ze van jou denken?
De realiteit is dat mensen altijd wel iets van je vinden, ongeacht wat je ook doet.
Het beste is dus om dicht bij jezelf te blijven. Als dat 'zelf' van dag tot dag varieert, dan is dat maar zo.
Het allerbelangrijkste is dat je blijft luisteren naar jouw lichaam. Je hebt een gave van onschatbare waarde, namelijk de gave van gevoeligheid. Dat betekent dat jij meer dan de meeste mensen, dingen aanvoelt. Van anderen maar zeker ook van jezelf. Leer daarnaar te luisteren.
Wat geeft je lijf aan? Leg regelmatig even je handen op je buik. Doe bodyscan’s, zoals deze van EASE your senses Wees je bewust van de kleinste sensaties of tintelingen.
Hoe beter jij jouw lichaam leert lezen, hoe sneller je kunt anticiperen op wat het aangeeft en hoe gezonder en gelukkiger je zult zijn.
Mocht je je hier verder in willen verdiepen, lees dan eens ‘’Wanneer je lichaam ‘nee’ zegt’’ van Gabor Maté.
Kortom laat alle hokjes, schaamte en stigma’s los. Zoek niet naar één gouden formule die past bij het beeld dat je misschien onbedoeld van jezelf hebt gecreëerd, maar kom daarvan los.
Luister naar je lichaam. Ervaar per moment waar je behoefte aan hebt en anticipeer daarop.
Je zult jezelf vroeg of laat dankbaar zijn.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.