Wat zou er gebeuren als jij jouw huis vanaf nu nooit meer zou schoonmaken of zou luchten? Hoe zou het er dan uitzien in 5, 20, 30 jaar? Geen prettig idee toch? Gelukkig gaan we zo niet met onze huizen om, maar waarom dan wel met onze mind?
Trok jij ook een vies gezicht bij het idee van een huis dat al meer dan 10 jaar niet gelucht of schoongemaakt is? Ik zie dan ramen voor me met groene aanslag waar je niet meer doorheen kunt kijken. Ik denk aan onaangename geuren. Ongedierte dat zich een weg knaagt door de muren heen. De ene na de andere kamer die onleefbaar wordt.
Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat de kwaliteit van leven van de bewoner in kwestie met de dag verder afneemt.
Als je dit metafoor nu doortrekt naar de gemiddelde mentale en emotionele hygiene van een mens dan snap je misschien waar ik naartoe wil.
Ik kan het aantal mensen in mijn omgeving niet meer tellen dat zoveel innerlijke onrust ervaart dat ze iedere vorm van stilte als ondraaglijk beschouwen. Met overboekte agenda’s, drukke banen en overvolle sociale levens. Als ze al een keer alleen thuis zijn dan toch altijd wel met muziek of televisie op de achtergrond terwijl ze al scrollend heen en weer tussen dezelfde vijf apps gaan.
Daar komt dan nog bovenop dat als er al eens een traantje wordt gelaten, des te meer wanneer dat in gezelschap gebeurt, het verdriet vaak net zo snel weggeveegd wordt als de traan zelf. Evenals andere emoties die pogen hun gezicht te laten zien zoals boosheid of angst. Iedere poging van jouw systeem om te ventileren, een beetje druk van de ketel te halen, wordt meteen de kop in gedrukt. Want? Ja, heb je je wel eens afgevraagd waarom je dat doet? Waarom wil of durf jij sommige emoties niet te voelen?
Wanneer je je bedenkt dat onderzoek heeft aangetoond dat het menselijk lichaam een emotie die volledig gevoeld en ‘toegelaten’ wordt maar maximaal 90 seconden ervaart, dan is het toch wonderlijk dat wij tot zulke lengtes gaan om ze niet te hoeven voelen. Een emotie is in feite niet veel meer dan een golf die door het lichaam heen beweegt, tot een hoogtepunt komt en dan weer afneemt en verdwijnt. Maar omdat de meeste mensen vrijwel automatisch iets doen om het gevoel niet volledig toe te laten, stagneert die energie en blijft het in ons lichaam hangen.
In de tussentijd vragen wij ons af waarom we zoveel innerlijke onrust ervaren. Waarom het in ons hoofd en daardoor vaak ook in ons leven, een grote chaos is. Waarom we niet lekker in ons vel zitten en we de ene na de andere lichamelijke klacht ontwikkelen.
Ja heus, er zijn ook mensen die de boel zo dicht getimmerd hebben dat ze zich nog niet eens realiseren dat hun ‘huis’ ernstig vervuild is. Geloof me, niemand houdt dat eeuwig vol. Er komt een punt dat de innerlijke stank zich niet meer laat bedekken door een luchtverfrissertje. Gelukkig hebben we daar burn-out’s, mid-life-crises en andere zelfregulerende oplossingen voor.
Tijdens een gesprek met een vriendin kwam dit onderwerp ook ter sprake. "Je zou eigenlijk eens goed moeten voelen," zei ik. Ventileren, de ramen en deuren wagenwijd openzetten. Met andere woorden: na tientallen jaren haar emmertje volgestopt te hebben met alle ervaringen die ze heeft meegemaakt, is het nu tijd om die overvolle emmer leeg te maken. Huilen, boos zijn, bang zijn, gewoon helemaal aanwezig zijn bij alles wat zich aandient, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen. Hoe lang het ook duurt: uren, dagen, weken, of zelfs maanden.
Of in dit geval de kortste weg naar buiten. Er zijn veel manieren om de ramen en deuren van je hart en mind te openen, zodat alles wat niet kan wachten om naar buiten te rennen, vliegen of kruipen daar ook de gelegenheid toe krijgt.
Ik weet dat veel mensen nu het liefst een steen door mijn ruit zouden willen gooien maar ik geloof oprecht dat van al die manieren stilte en meditatie verreweg de beste zijn.
Als je eenmaal begint met mediteren dan zul je zien dat de eerste vleermuizen zonder enige moeite vanzelf naar buiten vliegen. De eerste tranen, de eerste laag boosheid, alles wat al heel lang achter de voordeur stond te trappelen zal moeiteloos jouw huis verlaten.
Maar als je aan de slag wilt met de schimmel, de aanslag en alles wat op een diepere laag jouw fundament heeft aangetast dan is er grover geschut nodig. Een prachtige en steeds toegankelijkere manier zijn bijvoorbeeld plantmedicijnen zoals Ayahuasca, San Pedro, Psilocybine. Dit kan via traditionele plantmedicijn ceremonies of in de vorm van microdosing.
Voor wie dat net een brug te ver is zijn er natuurlijk ook zoveel andere methodes: Familie-opstellingen, Cranio-Sacraaltherapie, Paardencoaching, Hypnotherapie, Personal clearing, Acupunctuur, Reiki en Ademtherapie. Om er maar een aantal te noemen.
Het mooie is dat er voor iedereen wel een passende manier te vinden valt. Als het alternatieve circuit niet jouw ding is kun je ook gewoon naar een psycholoog of een goede coach gaan of regelmatig echte gesprekken voeren met een goede vriend of vriendin.
Je kunt een dagboek gaan bijhouden en alles van je afschrijven, of je emoties uiten in een kunstvorm zoals schilderen, tekenen of dansen. Sporten kan ook, al ben ik er persoonlijk van overtuigd dat dit er wel voor zorgt dat je je beter voelt maar niet per se bijdraagt aan het het proces van innerlijk opschoning.
Zoals je hebt gelezen, bestaat er niet één vaste aanpak. Waar je naar toe trekt, verschilt per persoon en verandert zelfs met de fases van je leven.
Wat ik je vooral wil meegeven, is dat mentale hygiëne net zo belangrijk is als persoonlijke hygiëne. Zie het als een essentieel en structureel onderdeel van je leven.
Ontdek niet één, maar liefst meerdere manieren die bij jou passen en maak ze onderdeel van je dagelijkse routine. Zo voorkom je dat jouw interne emmertje steeds weer overloopt.
Je zult merken dat je beter in je vel zit, dat de onrust afneemt, de inspiratie groeit en dat jouw leven op alle vlakken weer meer in flow komt.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.