Als het om de werking van supplementen gaat, was ik altijd vrij sceptisch. Een pilletje gaat niet helpen om je beter te voelen dacht ik en vele mensen met mij.
Sceptisch zijn is niks mis mee, maar ontneem jezelf niet de kans om te ervaren dat het ook anders kan.
Het mooie van deze tijd is dat we niet meer enkel hoeven te vertrouwen op de verkooppraatjes van de fabrikant, maar dat de wetenschap nu exact kan aantonen dat iets werkt en ook op welke manier. Het feit dat er veel minder onderzoek wordt gedaan naar 'alternatieve' geneeswijzen heeft meer met geld te maken dan met de werking ervan.
Gelukkig geldt voor bijna alles wat er te koop is op dit gebied, dat er wel degelijk onderzoek naar gedaan is. Met een een beetje speurwerk vind je het al gauw.
Sinds enkele jaren ben ik een fervent supplementen slikker geworden. Ik zal je niet vermoeien met mijn lange lijst. Het rouleert ook en kan per seizoen verschillen.
Diverse vitamines en mineralen slik ik het hele jaar door, maar als het gaat om ondersteunende supplementen op andere gebieden, ben ik voorstander van kortere periodes, of incidenteel gebruik, om de volgende redenen:
Een jaar of twee geleden kwam Ashwagandha op mijn pad, toen ik mij druk snuffelend in een gezondheidswinkel in Dordrecht begaf en in gesprek raakte met de eigenaar van de zaak.
Enkele minuten later adviseerde hij me om Ashwagandha eens te proberen. Dit zou onder andere rustgevend en ontspannend werken in periodes van stress, vooral bij vrouwen.
De mannelijke ‘tegenhanger’ was volgens hem Rhodiola. Hierover zal ik een ander artikel wijden.
Omdat ik mij niet wilde laten kennen heb ik het uiteindelijk niet gekocht, om het vervolgens een dag later via internet alsnog te bestellen. Heel flauw.
Ashwagandha is een kruid afkomstig uit de traditionele Indiase geneeskunde.
Het is bovendien veilig en geeft nauwelijks risico op bijwerkingen.
Als je elke dag twintig komkommers eet, zijn er ook risico’s op bijwerkingen, dus laat je niet te snel afschrikken door wat je leest.
Zelf gebruik ik het enkele weken achtereen, wanneer ik onrustig, angstig en/of gestressed ben. Tijdens zo’n periode slik ik het elke dag.
Ik merk daadwerkelijk verschil, ervaar meer ontspanning in mijn lijf maar ook minder angstige en onrustige gedachtes. Oh ja, ik slaap er ook beter van. Een enkele keer gebruik ik het incidenteel, wanneer ik vrij plotseling last heb van hevige onrust of stress.
Neem vooral niks van mij aan, ervaar het liever zelf.
Als jij net als ik een stresskip bent, of je bevind in een periode van spanning waarin je behoefte hebt aan een middel dat jou helpt om opnieuw jouw rust te vinden. Probeer het dan gewoon eens. Ervaar wat het voor jou doet.
Er is geen wondermiddel en ook geen one-size-fits-all. De ene persoon heeft meer baat bij middel A, en de ander bij middel B. Hier kom je alleen achter door het zelf uit te proberen.
Lees bij het gebruik van supplementen altijd eerst goed alle informatie en kijk naar eventuele contraindicaties, bijvoorbeeld als je zwanger bent, een aandoening hebt of medicijnen gebruikt. Laat je bij twijfel informeren door jouw apotheek of arts.
Ashwagandha en de kracht van ontspanning
Bron 1: Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev. 2000;5(4):334-346.
Bron 2: Pratte MA, Nanavati KB, Young V, Morley CP. An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera). J Altern Complement Med. 2014;20(12):901-908.
Bron 3: Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-262.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.