Over smaak valt niet te twisten, maar over de invloed van kleur zeer zeker wel. Het valt mij op dat de meeste mensen bij het inrichten van hun huis niet eens de vraag stellen OF, maar standaard WELKE kleur er op de muur komt. Alsof een muur niet compleet is zonder kleur.
Over smaak valt niet te twisten...
De vader van mijn dochter had voordat wij gingen samenwonen, knalrode muren in zijn woonkamer. Rood staat erom bekend dat het sterke gevoelens oproept. Het zou daarnaast ook de bloeddruk en hartslag verhogen. Van alle kleuren is knalrood wat mij betreft de minst prettige om op de muur te hebben.
Gelukkig vonden wij bij het samenwonen een compromis in rustigere kleuren zoals groen.
Wit, wit, wit
Zelf ben ik, weliswaar lichtelijk beïnvloed door mijn moeder, enorm fan van wit gecombineerd met natuurtinten. Mijn appartement bestaat louter uit witte muren, lichte gordijnen, witte meubels (op een zwarte bank na), maar wel met eikenhout laminaat, veel planten en houten en rieten accessoires.
Wetenschap of hocus pocus
Kleuren kunnen namelijk ook een hele positieve invloed hebben op je gemoedstoestand.
Voor wie denkt dat dit hocus pocus is. Probeer je maar eens voor te stellen hoe anders een knalrode kamer voelt, vergeleken met bijvoorbeeld zacht groen. Verschilletje hè?
De wetenschap is er nog niet over uit of het de kleur an sich is die invloed heeft op ons brein, of dat het de betekenis is die we binnen onze cultuur hebben gegeven aan een bepaalde kleur. Zoals rood vaak staat voor gevaar en waarschuwingen.
Maar dat het iets met ons doet, daar bestaat geen twijfel over.
Bewuste keuzes in je interieur
Bij het inrichten van mijn huis, ben ik als prikkel gevoelig persoon heel bewust bezig met hoe ik het aankleed. Omdat ik weet hoe anders ik erbij zit als met name de woon- en slaapkamer rust uitstralen.
Ik weet hoe intens ik kan genieten van een bepaalde sfeer, maar ook hoe het me tegen kan staan wanneer er veel rommel, te felle kleuren of andere storende factoren om mij heen zijn.
Ik moedig mensen die sneller last hebben van te veel prikkels dan ook altijd aan om bewust en kritisch te kijken naar hun interieur en kleurgebruik.
Wat ademt jouw woning
Stel jezelf eens de vraag hoe het voelt als jij ’s avonds op jouw bank neerploft. Wat ademt jouw woonkamer? Kun je door de bomen het bos niet zien, of is het opgeruimd, met liefde ingericht en prettig om naar te kijken? Idem dito voor jouw slaapkamer. Is het een prikkelarme tempel die uitnodigt tot rust en ontspanning, of meer een circustent?
Het zit hem in de kleine dingen
Het verschil dat bijvoorbeeld een dichte kast kan maken ten opzichte van een open kast.
De kleuren die je gebruikt. De hoeveelheid spullen die je hebt staan. Eventuele beelden of schilderijen die staan of hangen.
Leer de schoonheid en vooral het effect van eenvoud kennen en creëer ook in jouw huis een oase van rust zoals passend is bij jou.
Misschien vind je dit ook leuk




