Niet zelden hoor ik mensen zeggen ‘nou, als ik mocht kiezen zou ik liever niet zo gevoelig zijn’. Om vervolgens een opsomming te maken van de nadelen die het met zich meebrengt. Ik snap het, want jarenlang heb ik ook zo gedacht. Maar lief, mooi medemens, jouw gevoeligheid is een absolute superkracht van onschatbare waarde! Laat me je vertellen waarom.
Als ik de minder leuke kanten van hoogsensitiviteit, of zoals ik het liever noem 'prikkelgevoeligheid' niet had gekend, dan was EASE your senses er niet geweest.
Dit platform focust zich niet voor niets op de vijf meest voorkomende thema’s die spelen in het leven van mensen wiens sensoren gevoeliger staan afgesteld:
Ondanks dat ben ik mij met de jaren steeds meer gaan realiseren dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Bij lange na niet.
Bovendien zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om de nadelen te verzachten.
Prikkelgevoelig zijn is alsof je altijd een joker op zak hebt waarmee je bepaalde acties kunt overslaan en oncomfortabele situaties kunt vermijden. Of als de cheatcodes die je vroeger had voor computerspel de Sims, waardoor je alle saaie stappen kon skippen, en meteen die luxe villa kon bouwen met zwembad erbij.
Waar een gemiddeld mens het nodige zal moeten leren over bijvoorbeeld lichaamstaal, om gedrag van een ander te interpreteren. Kun jij dat zeer waarschijnlijk zonder erbij na te denken. Juist dat ‘zonder erbij na te denken’, maakt vaak dat je je niet realiseert hoe geniaal je op dit gebied bent, want je weet niet beter. Vergelijken met een ander is onmogelijk, omdat je niet in andermans hoofd kunt kijken.
Voor jou is het normaal om snel door te hebben wat een ander denkt, hoe hij zich voelt, waar hij naartoe wil met een verhaal, wat hij van jou wil, of iemand zuivere intenties heeft.
Iemand kan een prachtig lulverhaal ophangen, jij knikt vriendelijk mee, maar ondertussen weet je dondersgoed dat wat de ander zegt niet waar is.
Realiseer jij je wel dat het meerendeel van de mensheid dit NIET heeft?
De meeste mensen pikken al die minuscule signalen niet op. Voelen niet wat er gebeurt in de energie tussen mensen. Vaak alleen bij extremen. Zoals wanneer iemand met een lang gezicht al mompelend voorbij loopt. Dan snapt iedereen dat de persoon in kwestie boos of geïrriteerd is.
Daaromheen zijn er zo ontzettend veel subtiele signalen op te merken. In iemands mimiek, stem, lichaamshouding en ja, ook in de energie. Signalen die simpelweg niet door iedereen opgepikt worden, maar lieve lezer: door jou wel!
In het leven draait alles om kansen grijpen wanneer die zich voordoen. Door de juiste dingen te doen of zeggen op het juiste moment.
En wil je weten wanneer dat moment is, dan moet je dat…? Exact: aanvoelen!
Of het nou gaat om een sollicitatiegesprek, een eerste date, een potentiële klant binnen halen, vriendschap sluiten of bemiddelen in een conflict.
Overal doen zich kansen voor. Kleine momentjes, van soms slechts enkele seconde, die je moet grijpen wil je succes behalen.
Het is soms bijna grappig maar ik weet bijvoorbeeld wanneer ik op visite ben, precies wanneer de ander genoeg van mij heeft en het tijd is om naar huis te gaan.
Ik weet wanneer iemand twijfelt aan mijn kennis en ook op welk vlak. Als vanzelf voel ik aan welke opmerking ik moet maken waardoor ik meteen iets zie veranderen in de houding van mijn gesprekspartner. Alsof ze voor zichzelf hebben besloten ‘kijk, ze snapt het heel goed’.
Ik voel aan wanneer er meer nodig is om het ijs te breken, wanneer ik de diepte in kan, wanneer het goed is om mij kwetsbaar op te stellen of juist zakelijk, wanneer iemand bevestiging nodig heeft, of een luisterend oor.
Als ik wil, en in dat ‘willen’ ligt meteen de sleutel, kan ik precies datgene zijn wat de ander nodig heeft. Waardoor de kans een stuk groter is dat iemand mij kiest als het erop aankomt.
Belangrijk, zo niet essentieel daarin is dat je leert schakelen. De valkuil is dat gevoelige mensen altijd (bewust of onbewust) zijn wat de ander nodig heeft. Dit kan zo geïntegreerd zijn met jouw persoonlijkheid dat je het niet eens meer doorhebt.
Je bent als een kameleon die altijd mee verandert met de omgeving. Tot je op een bepaald moment niet meer weet wat jouw eigen kleuren zijn.
Leer hoe je af kunt wisselen tussen bij jouw eigen gevoelens en behoeftes blijven en je afstemmen op je omgeving. En vervolgens hoe je die twee standen kunt integreren.
Soms het een, soms het ander en dan weer een beetje van beiden.
Binnenkort zal ik hier nog wat meer over schrijven.
In de tweede plaats, maar volgens mij hoef ik dat tegen de gemiddelde gevoelige lezer niet te zeggen, is het belangrijk dat je er integer mee omgaat.
Misbruik het niet om mensen te bespelen of manipuleren om jouw doel te behalen.
Gebruik het met het grootste respect en liefde voor je medemens, om te helpen, te helen, diepere verbindingen te leggen en samen verder te komen.
Dus beste lezer, knoop deze woorden alsjeblieft tussen jouw oren. Laat ze rechtstreeks uit mijn hart in het jouwe belanden.
Sla deze blog op, maak een foto, deel hem.
Mocht je dan ooit weer twijfelen aan jezelf, of jouw gevoeligheid vervloeken…
Pak het er dan bij.
Dit is JOUW GAVE, jouw joker, jouw cheatcode voor dit leven. Je loopt niet een stap achter, maar eerder twee stappen voor. Dus hoef jij minder hard te rennen en dat compenseert mooi voor het gebrek aan energie dat je ervaart ;-).
Dit is de kroon die je hebt gekregen, ontvang hem en draag hem met trots.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.