Het is belangrijk, misschien zelfs wel essentieel om te weten waar jouw energielekken zitten. Vergelijk het met een emmer met gaatjes erin. Zelfs al blijf je die dag en nacht vullen met water, zolang er gaatjes in de emmer zitten, lekt de vloeistof steeds weer weg.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zelf ben ik zeer vaak geneigd te zoeken naar energiebronnen. Manieren om mijn energielevel te verhogen. Hetzij via voeding, supplementen, visualisaties of beweging.
Juist omdat ik het zo spuugzat ben om nagenoeg altijd maar moe te zijn.
En alhoewel er wel degelijk een heleboel manieren zijn om energie op te wekken, blijft feit dat een emmer vol met gaten niks kan vasthouden.
Net zo hard als dat ik die energie er aan de ene kant inpomp, stroomt hij er aan de andere kant uit. Dweilen met de kraan open dus. Het is zo goed als nutteloos.
Wanneer jij dus jouw gemiddelde energieniveau wilt verhogen, begin dan bij stap 1:
in kaart brengen waar de gaten zitten.
Wat kost jou energie? Waar loop jij op leeg?
Dat kan van alles zijn. Een negatieve werksfeer op kantoor. Een partner die niet lekker in zijn vel zit. Dagelijks meer van jezelf vragen dan realistisch is. Te veel multitasken waardoor je het overzicht kwijt bent. Te weinig tijd in de natuur doorbrengen. Terugkerende taken waar je een gruwelijke grafhekel aan hebt. Zo kan ik nog eindeloos veel voorbeelden noemen.
Dat maakt het ook meteen zo ingewikkeld om te achterhalen. Want extreem duidelijke en aanwezige energielekken weten we vaak nog wel aan te wijzen, maar meestal zijn het meerdere dingen. Meerdere lekken, die indien ze niet gedicht worden, voor ellende blijven zorgen. Dus werk aan de winkel.
Amerikaanse hoogleraar psychologie David Barlow bedacht een mooie methode die je helpt in kaart te brengen waar bij jou de gaten zitten.
Volgens hem helpt het om een paar dagen lang al jouw activiteiten bij te houden op een lijst. Het liefst meerdere dagen, bijvoorbeeld drie achter elkaar. Zodat een duidelijk beeld ontstaat van hoe een gemiddelde dag er bij jou uitziet.
Ieder schijnbaar onbenullig dingetje moet op de lijst.
Heb je een compleet overzicht? Ga dan eens in alle rust bij elk van die activiteiten voelen welke gevoel je erbij hebt, of welke gedachten. Classificeer desnoods met markeerstiften in drie kleuren:
energie gevend,
neutraal,
energie nemend.
Je zult zien hoeveel inzicht het geeft om op deze manier naar jouw bezigheden te kijken.
Wees niet verrast als er behoorlijk wat activiteiten tussen staan die energie wegnemen.
Snap je nu wat dat betekent wanneer je dit op dagelijkse basis steeds opnieuw herhaalt?
De volgende stap is om te kijken welke van die activiteiten je kunt skippen of anders in kunt vullen. Onder sommige verplichtingen kun je niet uitkomen, maar wellicht kun je een deal sluiten met je partner, of een van jouw kinderen (indien ze oud genoeg zijn uiteraard, het moet geen kinderarbeid worden).
Als je samenwoont en jij wordt enorm chagrijnig van koken. Je doet het wel, maar vooraf zie je er tegenop, tijdens het koken doe je er alles aan om het proces te versnellen en na afloop haal je er minimaal voldoening uit. Mede ook omdat eten dat niet met (enige) liefde bereid is, meestal ook als zodanig smaakt.
Wat let jou om met je partner het gesprek aan te gaan en voor te stellen dat jij vanaf nu zo min mogelijk dagen kookt, en daartegenover stelt dat jij dan elke dag de vaatwasser in-en uitruimt?
Zomaar een voorbeeld ter illustratie, maar dit kun je natuurlijk overal op toepassen.
Er zijn ook activiteiten die je niet kunt of wilt skippen. Kijk dan of er binnen de lijntjes nog speelruimte is.
Bijvoorbeeld voor de mensen onder ons die gaan wandelen omdat ze vinden dat het moet voor hun gezondheid. Wat absoluut geen gekke gedachte is. Maar zich ondertussen wel doodergeren bij iedere stap die ze zetten en uitkijken naar het moment dat hun voeten de deurmat weer bereiken.
Zoek dan een andere actieve activiteit. Een waar je wel blij van wordt. Of zet een lekker muziekje aan tijdens je wandeling of een podcast. Bel je eenzame oma op of iemand anders die om een praatje verlegen zit. Zo combineer je het nuttige met het aangename en is de kans groter dat je ook daadwerkelijk geniet van hetgeen je doet. Of er in ieder geval minder energie op verliest!
De volgende keer dat je jezelf erop betrapt dat je klaagt over te weinig energie, denk dan terug aan deze woorden. Gun jezelf de kans om te achterhalen waar het bij jou weglekt en vooral ook om die gaten te dichten.
Doe dat eerst en ga daarna pas op zoek naar manieren om meer energie te krijgen.
Jouw toekomstige zelf zal jou enorm dankbaar zijn.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.