Die verdomde, verrekte, verrotte smartphones van tegenwoordig. Ze zijn het antwoord op zo’n beetje alle vragen maar evengoed veroorzaker van een hoop ellende. Ben jij ook zo iemand die heel veel baat zou hebben bij iets minder staren naar dat kleine rechthoekige schermpje? Lees dan even verder.
Bram Bakker zei het zo mooi op zijn heerlijke, tegendraadse manier: ‘’geen van die hoogsensitieve mensen is bereid om zijn smartphone in de heg te flikkeren’’. Maar we klagen wel allemaal dat we overprikkeld zijn. Daar maak ik mij ook schuldig aan.
Ik denk dat er maar weinig mensen zijn van de wat jongere generaties, die geen haat-liefde verhouding hebben met hun telefoontje.
Want er is nagenoeg niks meer waar je het niet voor kunt gebruiken. Laat nou juist dàt de reden zijn dat je er continu mee in je handen zit.
Gewoon even stilzitten en je gedachten laten afdwalen in een trein of ergens op een bankje is er niet meer bij. Ieder moment van de dag wordt opgevuld en ons brein heeft geen moment rust.
Zoals met alles, ontstaat ook hier een tegenbeweging. Geleid door mensen die er bijvoorbeeld geen eens eentje nemen, maar bewust weer kiezen voor een simpel model met weinig mogelijkheden. Of de die-hards die heel gedisciplineerd bepaalde dagdelen of zelfs dagen, hun telefoontje aan de kant leggen.
Ik neem het mezelf regelmatig voor maar zwak zaad als ik ben, lukt het me altijd slechts voor beperkte periode om vervolgens weer keihard aan het telefoon-infuus te gaan.
Waar ik me het meeste zorgen over maak is het beeld dat ik onbedoeld meegeef aan mijn vierjarige dochter. Die dit dagelijks ziet gebeuren en dus denkt dat het normaal is om de godganse dag met je ogen op een scherm geplakt te zitten.
'Even een muziekje aan zetten’, ’even kijken hoe laat het is’, ’even kijken of oma al heeft gereageerd’, ’even de wekker zetten voor morgen’.
Even + even + even is bij elkaar opgeteld… ehhh… even rekenen…. VEEL TE VEEL TIJD.
Herken jij jezelf in dit plaatje? Lees dan welke simpele dingen ik doe die mij wèl helpen om mijn telefoon gebruik te verminderen.
Ga gewoon weer ouderwets werken met een papieren maandplanner op je koelkast. Een kookwekker in je keuken. Een wekker in je slaapkamer. Draag een horloge. Houdt een rekenmachine in de buurt of probeer je hersenen weer eens te prikkelen door zelf te rekenen als je niet zo'n dyscalculie brein hebt als mij.
De grootste valkuil is dat je jouw telefoon ook daadwerkelijk overal voor gebruikt waar hij voor gebruikt kan worden. Maar hoe mooi is het als je een groot deel van die pakmomentjes kunt voorkomen door dingen gewoon op de ouderwetse manier te doen.
Als je toch jouw telefoon als wekker blijft gebruiken, stel hem dan begin van de avond al in. Zodat als je in bed ligt, je niet in de val trapt van het ‘even je wekker’ instellen. Om vervolgens nog een laatste ronde alle socials af te gaan en een half uur later, dertigduizend prikkels rijker en beroofd van al jouw lichaamseigen melatonine je ogen te sluiten.
Zo heb ik bijvoorbeeld wel een Facebook account, maar geen app op mijn telefoon. Waardoor ik in de praktijk alleen op Facebook kijk als ik op mijn computer bezig ben en dat is veel minder frequent dan op mijn telefoon. Ditzelfde kun je doen met bepaalde apps waar je stiekem iets te vaak op geneigd bent te kijken. De browserversies zijn namelijk een stuk minder toegankelijk. Al vrij snel merk je dat er minder interessants te doen is op jouw telefoon, waardoor je er ook minder vaak naar grijpt.
Deze lijkt mij heel vanzelfsprekend en toch zie ik nog vrij vaak mensen die iedere paar minuten gestoord worden door een piepje en een seintje. Als je prikkelgevoelig bent, doe jezelf en je omgeving een plezier: ZET ALLE MELDINGEN OP STIL.
Kies er desnoods voor om alleen geluid te horen als je gebeld wordt als je bang bent om urgente zaken te missen.
Wat ook enorm helpt is het uitzetten van alle mogelijke meldingen. Dus niet alleen het geluid, maar voorkomen dat er steeds een melding verschijnt op je scherm. Dat geldt dus ook voor je mail, alle social media kanalen, nieuwsberichten, allerlei dagelijks ‘motiverende’ boodschappen en Whatsapp.
Alleen voor Whatsapp maak ik periodes een uitzondering omdat je ook in de app zelf een hoop kunt aan- en uitvinken met betrekking tot de meldingen die je krijgt.
Groepsapps zet ik standaard op stil en in de gearchiveerde map, zodat ik er eens in de week een keer naar kan kijken en er verder niks van meekrijg. Tegenwoordig zet ik ook steeds meer individuele gesprekken in gearchiveerde items. Zo krijg ik alleen de meldingen op mijn scherm van een enkele persoon die mij rechtstreeks een bericht stuurt. De rest bekijk en beantwoord ik op mijn tijd. Ideaal.
Het geeft al heel veel rust als je bijvoorbeeld in de avond na 20:00 uur jouw telefoon weglegt. Gebruik die laatste uren voor quality tijd met je partner, kinderen, ontspan-tijd voor jezelf. Als je televisie gaat kijken, geef dan ook je volledige aandacht aan hetgeen je kijkt in plaats van steeds te schakelen tussen je telefoon en je film of programma
Als je enorm populair bent en soms gewoon even off the grid wilt gaan dan is het altijd een optie om een tweede telefoon aan te schaffen waarvan slechts een enkeling het nummer heeft. Geef daarbij aan dat je hierop alleen bereikbaar bent in noodgevallen en dat als jouw gewone telefoon uitstaat, dit betekent dat je even wat tijd voor jezelf nodig hebt. Jouw gebruikelijke telefoon kun je dan gewoon lekker effe uitzetten. Een huistelefoon kan daar natuurlijk ook voor dienen.
Mocht je jezelf erop betrappen dat je steeds naar je telefoon grijpt zonder aanwijsbare redenen, stel jezelf dan de vraag ‘waar heb ik echt behoefte aan?’.
Zelf merk ik dat wanneer ik non-stop met dat ding bezig ben, dat meestal betekent dat ik heel veel onrust voel. Met bijvoorbeeld als onderliggende oorzaak een behoefte aan bevestiging, liefde of aandacht. Als ik dat constateer en eventjes de tijd heb dan geef ik mezelf die aandacht. In de vorm van een meditatie, bemoedigende woorden, door een stukje te schrijven of gewoon iets te doen waar ik blij van word. Je zult het niet geloven, maar het helpt en er komt geen telefoon aan te pas.
Bram bakker had gelijk. Ik ga mijn smartphone niet de heg in flikkeren, maar toch zeker veel vaker ver buiten handbereik leggen. Jij ook?
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.