In mijn vorige blog heb je kunnen lezen wat visualisatie is en ontdekt dat jij dat hoogstwaarschijnlijk al toepast zonder dat je het doorhebt. Alleen dan op een manier die niet helpend is. Vandaag staan we stil bij hoe jij dit als gevoelig mens toe kunt passen om jouw eigen oase van rust te creëren.
Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar ik leer zelf vaak door eerst gigantisch op mijn bek te gaan. Dat gezegde van een ezel die zich geen drie keer aan dezelfde steen stoot gaat niet op voor mij. Ik stoot mij eerst tachtig keer aan dezelfde steen, totdat ik er zo klaar mee ben dat er geen andere optie meer is dan het roer radicaal omgooien.
Zo kan ik je dus ook tal van voorbeelden geven van situaties waarbij ik vele uren onbewust, negatief heb zitten garen op een dramatische afloop. Waarbij ik uiteraard kreeg waar ik, onbedoeld, om gevraagd had.
Een jaar of vier geleden ben ik begonnen met training geven.
Handig om daarbij te vermelden dat ik het type persoon was, dat bij een voorstelronde al buikpijn en klotsende oksels kreeg zodra mijn beurt naderde. Het idee dat ik iets moest zeggen voor een groep vond ik verschrikkelijk spannend.
Maar vanwege een expertise die ik heb over de doelgroep LVB (mensen met een Licht Verstandelijke Beperking) werd mij gevraagd een workshop te organiseren voor een aantal collega’s. Mijn passie voor dit onderwerp was groter dan mijn angst om te spreken voor een groep, dus heb ik 'ja' gezegd.
In diezelfde periode begon ik mij te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Volgde mensen zoals Michael Pilarczyk en Tony Robbins en raakte geïnspireerd. Zij vertelden onder andere dat je angsten kunt overwinnen en dingen kunt doen die je nooit hebt durven dromen. Ineens ging bij mij de knop op.
Niks had ik te verliezen. Dus ben ik voorafgaand aan de training gaan visualiseren hoe ik wilde dat het zou verlopen. Eerst nog voorzichtig, maar naarmate ik ontdekte hoe goed dit werkte, werd ik steeds ondeugender in mijn visualisaties. Een applaus na afloop, complimenten die me om de oren vlogen, volledig relaxed starten met mijn verhaal, niets was te gek. Niet alleen de reacties van mensen op mijn training werden steeds positiever, ik stond er ook iedere keer met meer zelfvertrouwen. Want dat zelfvertrouwen krijgt door deze succes ervaringen weer de ruimte om te groeien. Vervolgens ben ik gaan werken aan meer rust. Dus niet alleen zelfvertrouwen maar ook een ontspannen lijf en een rustig hoofd als ik voor een groep spreek.
Op al deze gebieden ben ik mede dankzij visualisatie enorm gegroeid.
Toentertijd had ik een andere functie en veel klantcontacten. Dit was in een setting waar de klanten meestal niet al te veel zin hadden in het gesprek, want ze werden gedwongen om te komen. Daarnaast waren het ook mensen met veel problemen, zowel fysiek als psychisch. Ik pikte al die emoties op, liet me er onbewust door beïnvloeden en nam ze uiteraard ook mee naar huis. Met als gevolg dat ik standaard uitgeblust thuiskwam na een werkdag. Dat moest anders.
Ik begon mij voor te stellen dat er om mijn energieveld (aura) een beschermlaag werd geplaatst. Dat laagje diende ervoor om de emoties van de ander bij de ander te houden en wat van mij was, kon ook niet weglekken naar de ander. Heel simpel.
Het werkte! Want als ik dit had gedaan voorafgaand aan een gesprek, kon ik mij beter focussen en merkte ik dat ik minder last had van wat de ander met zich meedroeg. Ik kon het aanschouwen, zonder er last van te hebben.
Dit ben ik ook gaan doen als ik bijvoorbeeld naar de stad van, in mijn geval Rotterdam, of een ander druk punt ging. Want de gigantische overkil aan prikkels op dit soort plekken hebben voor mij iets overweldigends.
Dus ook hier stelde ik mij voor dat ik een beschermlaag om mijn energieveld plaatste.
Dat ben ik gaan combineren met contact maken met de aarde. Mij inbeelden dat ik via mijn voeten verbonden met de aarde en dat ik daar energie en kracht uitput. Een eindeloze bron van energie die altijd beschikbaar is.
Visualisatie kan ook worden ingezet om een overprikkeld brein tot rust te krijgen. Ik stap ' s avonds nog wel eens onder de douche (in de ochtend sowieso, voordat je denkt 'wat een viezerik'). Dat combineer ik dan met het beeld dat ik alle indrukken van de dag, alle emoties en alle negativiteit van mij afspoel. Ik zie voor me hoe dat letterlijk van me afglijdt zo het doucheputje in. Na afloop voel ik mij dubbel zo schoon!
Wat belangrijk is om te weten, is dat er bij visualisatie niet één juiste manier is om het te doen. Mensen vragen dan bijvoorbeeld aan mij ‘hoe moet ik het voor mij zien’, ‘kan ik ook een licht om me heen plaatsen’, ‘moet het dan een wit licht zijn of een andere kleur’.
Eigenlijk is alles mogelijk. Het belangrijkste is dat je het op een manier doet die bij je past, dat maakt het krachtig. Dus als jij je prettig voelt bij een goddelijk licht vanuit de hemel dat om jou heen is en jou beschermd, gebruik dat dan. Of een engel die bij jou is, een laagje van glas, een kleur, een bron. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Maak er een spel van. Combineer, wissel af, probeer uit wat voor jou het beste werkt.
Als gevoelig persoon heb je dagelijks te maken met een overvloed aan indrukken die vaak leiden tot overprikkeling. Dat maakt visualisatie voor jou een noodzakelijke tool. Dit kan letterlijk hét verschil maken tussen: leven of geleefd worden. Je gevoeligheid als kracht of als valkuil, aan jou de keuze.
Natuurlijk zul je op meerdere manieren moeten werken aan je mindset, maar dit gereedschap mag in jouw gereedschapskist, mijn gevoelige medemens, absoluut niet ontbreken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.