Blogopmaak

Prikkelarm werken begint bij jezelf
Lenore • 20 mei 2022

Voor mijn mede kantoortijgers die met zeven tabbladen, twee registratiesystemen, MS Teams, de mailbox, Word en twee telefoons naast elkaar werken. Vaak met muziek op de achtergrond en dan nog trots zijn dat we zo goed kunnen 'multitasken'. Het is tijd om onze manier van werken eens grondig te herzien.


'Mijn hoofd zit zo vol'

Een uitspraak die mij regelmatig ter oren komt: 'Mijn hoofd zit zo vol.'

’s Avonds niet tot rust kunnen komen, een doorlopende stroom van gedachten die door je hoofd gaat en een slechte concentratie. Allemaal zaken waar velen van ons over klagen. 

Wij zoeken dan graag naar oplossingen buiten ons, waarbij we zelf niet al te veel hoeven te veranderen.

Geef me een rustgevende pil, een betere werkomgeving, een andere baan, minder taken of leukere collega’s.

In sommige gevallen kan het probleem inderdaad buiten jezelf liggen en dan is het zaak om daar iets aan te doen. Maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat als het gaat om het ervaren van meer rust in ons werk, dat wij eerst zelf aan zet zijn.


Multitasken, de grote leugen

Jarenlang was ik zowaar trots op mijn ‘vermogen’ om te multitasken. Of het nou thuis was of op werk, ik vond het heerlijk om tien dingen tegelijk te doen. Alles liefst in combinatie met een lekker muziekje op de achtergrond. Tot je op een gegeven moment elke avond hyper in bed ligt omdat je brein non-stop overspoeld wordt met prikkels.

Jouw lichaam is in een constante staat van stress en zal daar niet ineens mee ophouden omdat jij nu toevallig in bed ligt.

Inmiddels is ook bekend dat multitasken eigenlijk helemaal niet bestaat. Niemand kan meerdere dingen tegelijk doen. In feite is jouw brein gewoon steeds van het een naar het ander aan het hoppen. Stel je bent aan het koken en aan het bellen, de muziek staat aan en jouw kind is in de zelfde ruimte aan het spelen. Dan zal jouw aandacht steeds verspringen van het een naar het ander. Hetgeen waar jouw aandacht op dat moment niet is, doe je op de automatische piloot. 

Wie dus zegt goed te zijn in multitasken, moet zich beseffen vooral goed te zijn in het snel verleggen van de focus. De vraag is of dit iets is om blij mee te zijn?


Tips om zelf mee aan de slag te gaan

Natuurlijk heb ik een aantal tips die kunnen helpen als je je herkent in het plaatje dat ik hierboven heb geschetst. Begin altijd eerst bij jezelf en kijk wat je anders kunt doen om in dit geval meer rust te creëren in je manier van werken. Is dat niet voldoende, dan kun je altijd nog aan de bel trekken.


Één voor één

Een hele belangrijke en zeer onderschatte manier is om taken, waar mogelijk, een voor een te doen in plaats van simultaan. Begin aan een taak en rond deze af voor je aan iets nieuws begint. Wij mensen hebben namelijk graag een voldaan gevoel. Dat gevoel ervaar je sterker wanneer je gefocust werkt aan een taak en dit ook afrond, dan wanneer je de hele dag van alles door elkaar doet en niet meer goed weet wat je nou eigenlijk gedaan hebt.

Ik ervaar zoveel meer rust als ik op een dag een aantal taken kies en die ook daadwerkelijk een voor een afrond.


Pauze momentjes

Een open deur en toch doen veel mensen het niet. Het heeft geen enkele zin om vier uur lang achter elkaar door te werken. Neem pauzes tussendoor. Zeker als je achter een computer zit. Ga minimaal ieder uur even je benen strekken. Loop naar buiten. Doe een paar rek- en strekoefeningen. Haal wat te drinken.

Er is veel onderzoek naar gedaan en keer op keer wordt bevestigd dat ons brein beter functioneert en de concentratie, motivatie maar ook de creativiteit toeneemt als we regelmatig pauzeren en vooral bewegen tussendoor.


Zo min mogelijk afleiding

Muziek op de achtergrond, mailbox open waardoor ieder binnenkomend mailtje gelijk jouw blik vangt, de vergader-app open, telefoons die meldingen geven van appjes en binnenkomende oproepen. Je zou voor de grap eens moeten tellen hoeveel prikkels dit oplevert in een paar minuten tijd. Het loont enorm om jouw mailbox af te sluiten als je met andere dingen bezig bent. Je telefoons op stil te zetten en vooral even weg te leggen zodat ze niet binnen grijpafstand liggen. Andere schermen die niet relevant zijn weg te klikken.

Dit zorgt ervoor dat je niet steeds gestoord wordt tijdens het uitvoeren van een taak.

Je hoeft echt niet 24/7 bereikbaar te zijn en iedere mail of app direct te beantwoorden.


Blokken in je agenda

Nog iets dat mij veel rust heeft opgeleverd is blokken reserveren in mijn agenda voor verschillende taken. Ik werk vier dagen waarvan ik sinds een tijdje de woensdag standaard in mijn agenda heb staan ‘afspraken alleen in overleg’. Wat er op neer komt dat ik op die dag nauwelijks afspraken heb staan.

Ik heb namelijk behoefte aan een dag waarop ik mij volledig kan storten op taken die veel concentratie vragen. Dat lukt mij niet als ik iedere twee uur een overleg heb staan.

Het laatste uur van de werkdag staat in mijn agenda geblokt voor het bijwerken van mijn mailbox. Mailtjes beantwoorden is een prima taak om je dag mee te eindigen. Grote en ingewikkelde taken kun je het beste aan het begin van je werkdag doen, wanneer je nog fris bent.

Elke dag komen er weer nieuwe taken bij. Voorheen voelde ik me dan min of meer gedwongen om er meteen iets mee te doen. Nu beoordeel ik de prioriteit en plan ik direct een blok in mijn agenda voor die specifieke taak. Of het nu gaat om iets heel kleins of iets dat uren kost, alles plan ik vooruit in en ik hou me er ook aan. Volgende week, volgende maand of misschien pas over een paar maanden. Het geeft overzicht en rust, want ik weet dat de taak op het juiste moment uitgevoerd gaat worden dus ik kan het nu loslaten.

Zo kun je voor jezelf dus jouw agenda inrichten naar wat voor jou een goede balans is.


Tijd tussen je overleggen

Heb jij ook dagen dat je ene digitale overleg om 12:00 uur eindigt en je volgende overleg om 12:00 uur begint. En dat dan een paar uur achter elkaar? Geen tijd voor een eet, drink of plaspauze? Een goede tip die iemand mij gaf is om zelf je overleggen om bijvoorbeeld vijf minuten over het hele uur te plannen. Dus starten om 12:05 uur bijvoorbeeld. 

Je kunt je voornemen om niet uit te lopen, maar in de praktijk blijkt dat vaak een uitdaging. 

Op deze manier geef je jezelf wat speelruimte.


Delegeren/Loslaten

Ben jij ook het type persoon dat iets liever zelf en goed doet dan dat je het aan een ander over laat? Stop daar dan alsjeblieft vandaag nog mee! Ook ik trapte jarenlang in die valkuil. Want ja, wie kan het nou zo goed als ikzelf? Maar ondertussen wel klagen dat ik het zo druk heb en dat anderen geen verantwoordelijkheid nemen.

Ik leer steeds beter delegeren en nee, daar hoef je geen leidinggevende functie voor te hebben. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheden legt waar ze horen. Soms is dat bij jezelf en soms bij een ander. Geef duidelijk aan dat je deze taak bij de ander neerlegt, wat je precies verwacht  en laat het dan los. Jouw deel is gedaan en geef mensen de ruimte om hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel te voelen. Dat doen ze niet als ze weten dat jij het toch wel van ze overneemt.


Met de bezem door je to-do-list

Tot slot heb ik mede dankzij twee collega’s ook opnieuw leren kijken naar hoe belangrijk een taak nou echt is. Ik doe graag dingen goed en volledig. Als mijn leidinggevende iets van mij vraagt komt het niet zo snel in me op om nee te zeggen. Maar toch loont het om ook hier kritischer naar te kijken.

Je kunt jezelf de vraag stellen ‘valt er iemand om als ik deze taak niet vandaag afmaak’. Meestal is het antwoord namelijk 'nee'.

We maken zaken snel heel groot en belangrijk, maar als je er even met een ander licht op schijnt, valt het negen van de tien keer reuze mee.


Genoeg opties dus waar jij mee aan de slag kunt. Het vergt aanvankelijk misschien even wat discipline, maar geloof me, het is het waard!

  • In gesprek met Roy Martina

    Titel dia

    In gesprek met Roy Martina

    Knop
  • In gesprek met Giel Beelen

    Titel dia

    In gesprek met Giel Beelen

    Knop
  • In gesprek met rabbijn Jacobs

    Titel dia

    In gesprek met rabbijn Jacobs

    Knop
  • In gesprek met Thijs Launspach

    Titel dia

    In gesprek met Thijs Launspach

    Knop
  • In gesprek met Richard de Leth

    Titel dia

    In gesprek met Richard de Leth

    Knop
  • In gesprek met Wiggert Meerman

    Titel dia

    In gesprek met Wiggert Meerman

    Knop
  • In gesprek met Juno Burger

    Titel dia

    In gesprek met Juno Burger deel II

    Knop

Misschien vind je dit ook leuk

Vrouw ruikt aan bloem. Manifesteren hoef je niet te leren.
door Lenore 9 februari 2025
Het concept ‘manifesteren’ is een van de beste verdienmodellen van nu. Voor honderden euro’s leert de expert jou wel even hoe jij binnen zes maanden miljonair wordt of jouw soulmate ontmoet. Het is een investering, maar die heb je er natuurlijk zo uit als dat miljoen binnen is. Mocht je van plan zijn hier geld aan uit te geven, wacht dan nog heel even. Mijn overtuiging is namelijk dat manifesteren niet iets is wat je hoeft te leren om jouw droomleven te bereiken, maar dat er wèl iets anders nodig is.
Wat een koude douche mij leerde over rouw, emoties en loslaten
door Lenore 2 januari 2025
Nietsvermoedend stap ik mijn douchecabine in, de warme waterstralen verwelkomend op mijn huid. Nog geen minuut duurt het voordat het warme water kouder begint te worden. Ik draai de koude kraan wat terug maar het maakt geen verschil. Het water wordt beetje bij beetje minder warm tot op het punt dat het ongemakkelijk begint te worden. De koude kraan is inmiddels volledig dichtgedraaid en ik sta midden in de winter, onvrijwillig onder een mager, koud straaltje water te rillen en te verlangen naar de vertrouwde warmte van de douche. Gek genoeg weet ik ook precies wat de verborgen boodschap is hierachter.
Helende handen. De weg naar genezing.
door Lenore 29 november 2024
Heb je je wel eens afgevraagd waarom de ene persoon spontaan geneest bij een energetische healing of een gebed en de ander niet of alleen door een heel moeizaam proces? Dat heeft alles te maken met de mate van geloof die iemand heeft en ik vertel je graag waarom dat is.
Mentale hygiëne: Hou je Mind schoon en vind innerlijke rust
door Lenore 8 november 2024
Wat zou er gebeuren als jij jouw huis vanaf nu nooit meer zou schoonmaken of zou luchten? Hoe zou het er dan uitzien in 5, 20, 30 jaar? Geen prettig idee toch? Gelukkig gaan we zo niet met onze huizen om, maar waarom dan wel met onze mind?
Een vrouw met mooie rode lippen die over haar schouder kijkt.
door Lenore 1 november 2024
We leven in een tijd waarin schoonheid maakbaar is. Beïnvloed door onrealistische plaatjes die ons vertellen wat mooi is en wat vooral niet. Voor heel veel vrouwen, zelfs voor hen die vrij denken te zijn van onzekerheden, loont het om eens kritisch te kijken naar je verzorgingsrituelen. Zij vertellen je namelijk verassend veel over jouw èchte zelfbeeld.
Zoek je ruzie, foto van twee mensen ver weg die vechten met elkaar. Je ziet alleen hun schaduw.
door Lenore 20 oktober 2024
Een ouderwets potje ruziemaken, wie is er niet dol op? Lekker even jouw standpunt erdoorheen drukken en recht doen aan jouw eigen ego ten koste van de ander. Mocht je niet goed weten hoe je ruzie moet maken en dat wel graag willen, dan heb ik de gouden tip voor jou! Eentje die altijd en bij iedereen werkt.
Poep op je eigen stoep! Foto van een blije hond.
door Lenore 17 oktober 2024
Iedere dag als ik ga wandelen loop ik door een straat waar bij een woning het volhangt met zelfgemaakte verbod bordjes met daarop een plaatje van een poepende hond. Geloof het of niet maar in die gehele straat is nooit een drol te bekennen, behalve het gedeelte rondom het huis met de bordjes. De stoep ligt daar altijd, maar dan ook altijd bezaaid met hondendrollen. Het zet je toch aan het denken.
Microdosing met Chocobliss
door Lenore 30 september 2024
Na twee succesvolle innerlijke reizen met Chocobliss, was het hoog tijd om ook eens ervaring op te doen met microdosing. Tijdens mijn burn-out besloot ik 31 dagen te microdoseren en uiteraard deel ik graag mijn ervaring met jou.
Hoe congruent ben jij?
door Lenore 9 augustus 2024
Lichtelijk gespannen bel ik de huisartsassistente op voor de uitslag van mijn bloedonderzoek. Terwijl ze me vertelt dat alle waardes netjes binnen het gemiddelde liggen voel ik de teleurstelling in mij groeien. Wat had ik gehoopt dat er fysiek iets mis zou zijn! Dan had ik ten minste een verhaal voor de buitenwereld.
Meer blogs
Share by: