Visualisatie vond ik altijd een vies woord met een zweverig imago. Alsof je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe iets gaat verlopen. Maar ook hierin moet ik mijn ongelijk toegeven. Had ik dit maar tien jaar eerder geweten.
Valt visualisatie voor jou onder dezelfde noemer als Sinterklaas en eenhoorns? Dan wil ik je vragen om even op een rustige plek te gaan zitten, je ogen te sluiten en je heel hard voor te stellen dat je er wel in geloofd. Sorry, even een grapje tussendoor.
Een term met een minder zweverig imago waar ik wel heilig in geloofde: Self fulfilling prophecy. Al in mijn tienerjaren wist ik dat dit waarheid was. Want ik ontdekte steeds weer dat als ik een sterke overtuiging had, iets ook altijd verliep zoals ik dacht dat het zou verlopen. Of het nou ging om angst om een spreekbeurt te verpesten, of over hoe ik ervan overtuigd was dat ik er in nieuwe groepen nooit bij zou horen.
Er is een bekende uitspraak hierover: ‘Of je het nou denkt te kunnen of niet, je hebt altijd gelijk’.
Een van de grootste, positieve veranderingen in mijn leven is voortgekomen uit deze ontdekking. Een groot deel van mijn leven heb ik mij namelijk erg eenzaam gevoeld. Ik voelde me er nooit bij horen, viel overal buiten de groep. Er is zelfs een tijd geweest dat ik nauwelijks of misschien wel geen echte vrienden had.
Totdat ik ontdekte dat dit een direct gevolg was van mijn eigen gedachten.
Die waren erg negatief en dat vertaalde zich in bepaald gedrag. Het was als het ware een negatief spiraal waarbij ik continue werd bevestigd in mijn eigen negatieve overtuigingen. Letterlijk vanaf de seconde dat ik mij anders ben gaan gedragen, is dit veranderd.
Eenzaam heb ik mij in jaren niet gevoeld en ik heb heel veel lieve vrienden om mij heen.
We kunnen dus concluderen dat jouw denkwijze een grote invloed heeft op hoe de dingen zich ontvouwen in jouw leven.
Nog zo’n voorbeeld. Iemand vraagt je om in de ruimte waar je zit rond te kijken en alle rode dingen te zoeken. Doe dat maar eens…..
Gedaan? Oké, vertel mij nu hoeveel groene dingen er in diezelfde ruimte zijn?
De kans is groot dat je er geen een kunt noemen? Waarom niet? Jouw focus lag ergens anders. Dit is exact hoe het ook in het leven werkt.
Dan nu terug naar visualisatie. Het is niets anders als een bewuste voorstelling maken van hoe jij wilt dat een bepaalde situatie gaat verlopen.
De grootste grap van dit alles is, dat iedereen, maar dan ook iedereen sowieso visualiseert. Alleen doen wij dat onbewust en bijna altijd negatief.
Stel je moet een presentatie houden voor een grote groep mensen. Je vindt het spannend en ziet alle scenario's voor je die fout kunnen gaan (visualisatie). Je focus ligt dan voornamelijk op angst en fouten maken. Dit is nu eenmaal hoe ons brein van nature geprogrammeerd is, voortkomend uit het overlevingsmechanisme.
Neem nou in plaats daarvan eens een paar minuten om je het meest geweldige scenario voor te stellen. Liefst niet alleen denken, probeer het vooral ook te voelen.
Je staat daar zelfverzekerd, je straalt autoriteit uit en komt goed uit je woorden. De mensen hangen aan je lippen.
Zie voor je hoe je staat te spreken met plezier en volledig ontspannen bent. Hoe je je presentatie afrond en een applaus toe krijgt. Hoor in gedachten hoe de mensen je een compliment geven en voel ook wat dat met je doet.
Dit lijkt misschien allemaal onnozel, maar probeer het eens. Liefst op verschillende momenten. Kijk of je verschil merkt als na gevisualiseerd te hebben HET moment zich aandient. Merk je iets op in jouw eigen houding bijvoorbeeld? Sta je er anders bij? Hoe voel je je?
Maar ook in hoe soepel iets verloopt en hoe mensen op je reageren.
Ik kan hier prediken als een dominee, maar dat werkte bij mij ook niet.
Het enige wat ik tracht te doen is mensen nieuwsgierig genoeg maken om dingen zelf uit te proberen. De kracht van visualisatie doet in dit geval de rest.
Volgende week in deel II staan we stil bij hoe je deze krachtige tool kunt gebruiken voor het creëren van meer rust en minder prikkels. Of zoals ik wel vaker zeg: ''temidden van een wereld vol met prikkels, jouw eigen oase creëren van rust.''
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.