Blogopmaak

Van gevoelige peuter naar gevoelige kleuter
Lenore • 29 april 2022

Naar de basisschool, een echte mijlpaal. Zodra een kind in ons land vier jaar wordt, mag het naar school. Dat is voor iedereen een grote stap, maar voor gevoelige kinderen is dat nog net een tikkie erger.


Van een lekker warm nest naar je vleugels uitslaan

Waar de meeste kinderen doordeweeks nog wel een of twee dagen thuis waren met papa of mama. Mogen zij vanaf hun vierde levensjaar in het gareel.

Opeens moeten zij van maandag tot en met vrijdag vroeg opstaan. Is er al die dagen sprake van tijdsdruk om op tijd te komen en dus stiekem ook al stress.

Om vervolgens naar een klas te gaan met (meestal) heel veel andere kinderen, waar de focus naast spelen en doen waar je zin in hebt toch ook echt wel verschuift naar leren en je schikken naar een dagprogramma.

Ineens zijn er regeltjes, structuren en codes waar je je aan moet houden. 

Veegde papa of mama nog je bips af thuis, dan moet je nu toch echt leren om dat zelf te doen. Daarmee is de toon gezet voor de tijd die voor je ligt.


Tijd voor flexibiliteit

De meeste kleuters, ook de wat minder gevoelige, zijn de eerste periode dat ze naar school gaan doodmoe als ze thuiskomen. Gelukkig zijn scholen het eerste jaar vrij flexibel, mede ook omdat er nog geen sprake is van een officiële leerplicht is. Er is ruimte om jouw kind kortere dagen te laten maken, zodat het kan wennen aan het nieuwe ritme.

Of om zelfs een dag in de week minder naar school te gaan, als je merkt dat het echt te veel wordt voor jouw kleuter. Neem deze mogelijkheden serieus en maak er gebruik van.


Van gevoelige peuter, naar gevoelige kleuter

Als moeder van een super, duper, mega gevoelig meisje, zag ik op tegen deze fase. Mijn dochter heeft al vanaf haar babytijd relatief veel rust nodig. Ze maakt lange nachten en heeft tot ver in haar derde levensjaar een middagdutje gedaan. Dat rustmoment in de middag had ze ook echt nodig. 

Na een dag kinderopvang kwam ze uitgeblust thuis. Was stilletjes, huilerig en het enige wat ze wilde was een filmpje kijken op de bank. Even in haar coconnetje, niet te veel van haar vragen en dan ging het wel weer.

Als een kind zó gevoelig is, dan neemt het zijn/haar gevoelige zelf natuurlijk ook mee naar de volgende fase.


Driftbuien en kleuterdiscussies

De eerste schoolweken zitten er op voor mijn dochter. Ze heeft het enorm naar haar zin en is uiteraard ook behoorlijk moe.

Wel is ze prikkelbaarder en ik merk dat ik snel ongemerkt in een kleuterdiscussie beland met haar. ‘’Mama, zijn we er al?’’, roept ze terwijl we in de auto zitten. Ik zeg ‘’Nee schat, we zijn er bijna.’’ Een boze Norah vervolgens: ‘’We zijn er niet bijna’’. 

Ik: ‘’We zijn er echt bijna. Je kan het restaurant al bijna zien.’’

Norah nog bozer: ‘’We zijn er niet bijna! Ik zie nog niks!’’.

Om mij al vrij snel te beseffen dat een woord zoals ‘’bijna’’ ook best ingewikkeld is op die leeftijd en wijselijk mijn mond te houden.

Poeh... en dan die driftbuien, die om de een of andere reden altijd plaatsvinden midden in het gezelschap van zoveel mogelijk anderen.


Help jouw gevoelige kind een handje:

Dat deze fase erg pittig is voor een gevoelig kind dat is een feit. Als ouder is het belangrijk dat je jouw kleine avonturier goed in de gaten houdt deze eerste periode. Voorkom dat hij/zij overvraagd wordt, zorg voor voldoende rust etcetera.

Gelukkig zijn er daarnaast ook andere dingen die je kunt doen om jouw kind (en jezelf) zo goed mogelijk door deze fase heen te helpen.


1. Extra vroeg naar bed

Denk niet, dit tijdstip is veel te vroeg. Jouw kind heeft tijdelijk nóg meer hersteltijd nodig dan normaal. Je merkt het vanzelf als hij of zij ineens heel vroeg wakker begint te worden en dus uitgeslapen is. Dan kun je altijd weer bijstellen. Trek je ook niets aan van ouders die hun kind veel later op bed leggen. Jij weet zelf het beste welk tijdstip goed is voor jouw kind. 


2. Vaste dagstructuur

Probeer waar mogelijk een vaste dagstructuur aan te houden. Op dezelfde tijd opstaan, ontbijten, lunchen en avondeten. Als je het al niet had, zorg dan voor een goed avondritueel voor het slapengaan. Structuur en voorspelbaarheid geven een kind duidelijkheid, overzicht en vooral rust!


3. Niet overvragen/verwachtingen loslaten

Misschien betrap je jezelf erop dat je dezelfde dingen verwacht van je kind als dat je altijd deed. Probeer voor de verandering wat meer los te laten en jouw kind niet te overvragen.

Mijn dochter wil zich nu vaak niet meer zelf aan- of uitkleden, terwijl ze dat prima kan. Ik kies er bewust voor om niet te pushen en haar deze periode gewoon wat vaker te helpen. Geloof me, kinderen zijn eigenwijs genoeg om alles zoveel mogelijk zelf te willen doen. Dus ook dit komt wel weer goed. 

Een ander voorbeeld is dat zij niks wil vertellen over hoe haar dag was op school. Met name als ik haar ophaal, dan is ze moe en zegt ze dat ze eventjes niet wil praten. Ik reageer dan met ‘’Wat goed dat je dat aangeeft’’ en geef haar een moment van stilte.


4. Niet te streng

Ben je normaal gesproken erg streng als het bijvoorbeeld gaat om  tekenfilms kijken? Merk je dat jouw kind hier nu meer om vraagt? Probeer dan ook hier wat relaxter mee om te gaan. Je hoeft er niet altijd bovenop te zitten. Geef je kind een break, letterlijk even wat meer speelruimte. Ze moeten al zoveel in deze fase.


Wees trots en spreek het uit

Ik moedig iedereen aan, voor zover je dat niet al lang doet natuurlijk, om met bewondering naar jouw kind te kijken in deze bijzondere fase. Wat een prestaties worden er geleverd! Dat mag gevierd worden. Spreek uit hoe trots je bent, beloon en ga wat leuks doen samen. Maak er met elkaar wat moois van.

Echt hoor, ik ben zo ongelooflijk trots op mijn dochter. Ik zie haar groeien en bloeien. Ik zie de spanning in haar ogen als ik haar afzet bij school en hoeveel energie het haar allemaal kost. Maar ze doet het! Een heerlijk mooi meisje dat volop aan het ontdekken is. Dus laat ik geen kans aan mij voorbij gaan om haar dat te vertellen.

  • In gesprek met Roy Martina

    Titel dia

    In gesprek met Roy Martina

    Knop
  • In gesprek met Giel Beelen

    Titel dia

    In gesprek met Giel Beelen

    Knop
  • In gesprek met rabbijn Jacobs

    Titel dia

    In gesprek met rabbijn Jacobs

    Knop
  • In gesprek met Thijs Launspach

    Titel dia

    In gesprek met Thijs Launspach

    Knop
  • In gesprek met Richard de Leth

    Titel dia

    In gesprek met Richard de Leth

    Knop
  • In gesprek met Wiggert Meerman

    Titel dia

    In gesprek met Wiggert Meerman

    Knop
  • In gesprek met Juno Burger

    Titel dia

    In gesprek met Juno Burger deel II

    Knop

Misschien vind je dit ook leuk

Vrouw ruikt aan bloem. Manifesteren hoef je niet te leren.
door Lenore 9 februari 2025
Het concept ‘manifesteren’ is een van de beste verdienmodellen van nu. Voor honderden euro’s leert de expert jou wel even hoe jij binnen zes maanden miljonair wordt of jouw soulmate ontmoet. Het is een investering, maar die heb je er natuurlijk zo uit als dat miljoen binnen is. Mocht je van plan zijn hier geld aan uit te geven, wacht dan nog heel even. Mijn overtuiging is namelijk dat manifesteren niet iets is wat je hoeft te leren om jouw droomleven te bereiken, maar dat er wèl iets anders nodig is.
Wat een koude douche mij leerde over rouw, emoties en loslaten
door Lenore 2 januari 2025
Nietsvermoedend stap ik mijn douchecabine in, de warme waterstralen verwelkomend op mijn huid. Nog geen minuut duurt het voordat het warme water kouder begint te worden. Ik draai de koude kraan wat terug maar het maakt geen verschil. Het water wordt beetje bij beetje minder warm tot op het punt dat het ongemakkelijk begint te worden. De koude kraan is inmiddels volledig dichtgedraaid en ik sta midden in de winter, onvrijwillig onder een mager, koud straaltje water te rillen en te verlangen naar de vertrouwde warmte van de douche. Gek genoeg weet ik ook precies wat de verborgen boodschap is hierachter.
Helende handen. De weg naar genezing.
door Lenore 29 november 2024
Heb je je wel eens afgevraagd waarom de ene persoon spontaan geneest bij een energetische healing of een gebed en de ander niet of alleen door een heel moeizaam proces? Dat heeft alles te maken met de mate van geloof die iemand heeft en ik vertel je graag waarom dat is.
Mentale hygiëne: Hou je Mind schoon en vind innerlijke rust
door Lenore 8 november 2024
Wat zou er gebeuren als jij jouw huis vanaf nu nooit meer zou schoonmaken of zou luchten? Hoe zou het er dan uitzien in 5, 20, 30 jaar? Geen prettig idee toch? Gelukkig gaan we zo niet met onze huizen om, maar waarom dan wel met onze mind?
Een vrouw met mooie rode lippen die over haar schouder kijkt.
door Lenore 1 november 2024
We leven in een tijd waarin schoonheid maakbaar is. Beïnvloed door onrealistische plaatjes die ons vertellen wat mooi is en wat vooral niet. Voor heel veel vrouwen, zelfs voor hen die vrij denken te zijn van onzekerheden, loont het om eens kritisch te kijken naar je verzorgingsrituelen. Zij vertellen je namelijk verassend veel over jouw èchte zelfbeeld.
Zoek je ruzie, foto van twee mensen ver weg die vechten met elkaar. Je ziet alleen hun schaduw.
door Lenore 20 oktober 2024
Een ouderwets potje ruziemaken, wie is er niet dol op? Lekker even jouw standpunt erdoorheen drukken en recht doen aan jouw eigen ego ten koste van de ander. Mocht je niet goed weten hoe je ruzie moet maken en dat wel graag willen, dan heb ik de gouden tip voor jou! Eentje die altijd en bij iedereen werkt.
Poep op je eigen stoep! Foto van een blije hond.
door Lenore 17 oktober 2024
Iedere dag als ik ga wandelen loop ik door een straat waar bij een woning het volhangt met zelfgemaakte verbod bordjes met daarop een plaatje van een poepende hond. Geloof het of niet maar in die gehele straat is nooit een drol te bekennen, behalve het gedeelte rondom het huis met de bordjes. De stoep ligt daar altijd, maar dan ook altijd bezaaid met hondendrollen. Het zet je toch aan het denken.
Microdosing met Chocobliss
door Lenore 30 september 2024
Na twee succesvolle innerlijke reizen met Chocobliss, was het hoog tijd om ook eens ervaring op te doen met microdosing. Tijdens mijn burn-out besloot ik 31 dagen te microdoseren en uiteraard deel ik graag mijn ervaring met jou.
Hoe congruent ben jij?
door Lenore 9 augustus 2024
Lichtelijk gespannen bel ik de huisartsassistente op voor de uitslag van mijn bloedonderzoek. Terwijl ze me vertelt dat alle waardes netjes binnen het gemiddelde liggen voel ik de teleurstelling in mij groeien. Wat had ik gehoopt dat er fysiek iets mis zou zijn! Dan had ik ten minste een verhaal voor de buitenwereld.
Meer blogs
Share by: