Gevoelig(er) zijn voor prikkels is een absolute super power. Als je er goed mee om weet te gaan, heb je vaak net dat ene streepje voor op veel andere mensen. Maar in combinatie met onzekerheid kan dat helemaal de andere kant op slaan.
Ontzettend fijn is het, als je stemmingen van mensen haarfijn kunt aanvoelen. Precies weet wat je wel en niet moet zeggen op ieder moment. Subtiele signalen oppikt die een ander vaak ontgaan. Zoals een verandering in gezichtsuitdrukking of intonatie.
Of gewoon net dat ene detail dat jouw beste vriend veranderd heeft in zijn huis. Niks ontgaat jou.
Maar net zoals ieder ander mens, wordt ook bij jou alle binnenkomende informatie netjes door jouw brein gefilterd. Dat is maar goed ook, anders zou je helemaal knetterleip worden met de gemiddeld 4,6 miljoen prikkels die zich per seconde aandienen.
Het bekende NLP communicatiemodel leert ons onder andere dat wij informatie weglaten, vervormen en generaliseren. Mocht je hier nog niet bekend mee zijn, dan is het zeker de moeite waard om daar eens wat meer over te lezen. Het helpt je onder andere begrijpen waarom eenzelfde gebeurtenis door verschillende mensen, zo uiteenlopend ervaren kan worden.
Onzekerheid is een vrij breed begrip. Zelfs de meest zelfverzekerde mensen hebben ook zo hun onderwerpen waar ze zich minder zeker over voelen.
Maar ik heb het nu over een onzekerheid die zo diep ingebakken zit, dat er heel wat healing- en therapiesessies nodig zijn om er vanaf te komen. Dit type onzekerheid is altijd terug te herleiden naar de jeugd en uit zich onder andere in gevoelens van faalangst, verlatingsangst, een stukje bestaansrecht: 'mag ik er wel zijn', perfectionisme of minderwaardigheid.
Die maakt namelijk dat veel van die extra info die jij binnenkrijgt, automatisch door een negatieve filter gaat.
Je staat te praten met twee collega’s. Een van de twee is wat stil, kijkt niet vrolijk en je voelt aan dat hij geen zin heeft in dit gesprek. Dit kan duizend en een redenen hebben. Hij irriteert zich aan de andere collega bijvoorbeeld. Misschien is de cavia van zijn dochter vanmorgen overleden en moet hij nog van alles regelen voor het afscheid dat hij haar vanavond heeft toegezegd.
Jij wringt je ondertussen in allerlei bochten om toch een lach op zijn gezicht te krijgen en bent ervan overtuigd dat het met jou te maken heeft.
Dat niet alleen, de rest van de dag speel je opnieuw en opnieuw dat gesprek af in je hoofd en denk je na over welke opmerking je wellicht niet had moeten maken, of wat je anders had kunnen doen voor een betere afloop.
Onzekerheid maakt dat je continu geneigd bent stemmingen van anderen, gebeurtenissen, fouten etcetera op jezelf te betrekken. Daarmee houd jij jouw onzekere zelfbeeld in stand.
Omdat deze filters gevormd zijn in onze jeugd en zo diep verweven lijken met onze identiteit, is het geen eenvoudige opgave om ze volledig om te vormen. Maar voor wie net als ik van een uitdaging houdt, hier een aantal tips die kunnen helpen:
Als je bij jezelf merkt dat je een bepaalde gebeurtenis eindeloos in je gedachten aan het herleven bent. Probeer dan eens na te gaan wat het precies is dat je zo raakt hierin.
Vaak is het namelijk een onzekerheid of een van jouw pijnpunten die getriggert wordt door bijvoorbeeld een opmerking.
Stel jezelf de vraag: maakt het me onzeker en zo ja waarover? Of eerder verdrietig, boos, teleurgesteld en vooral waarom.
Soms helpt dit om een laag dieper te komen en de gebeurtenis (of de aanleiding) in een ander perspectief te plaatsen. ‘Dit is iets van mij en heeft weinig tot niks met die ander te maken'. Het helpt om het makkelijker los te kunnen laten. Zoals Bouke de Boer zo mooi zegt in ons interview ''ALLES, maar dan ook ALLES is projectie''.
Betrap je jezelf erop dat je die opmerking van je buurvrouw heel erg persoonlijk opvat? Het liefst een opmerking die voor interpretatie vatbaar is. Want als iemand in je gezicht zegt: ‘Ik vind jou een teringlijer’, dan valt daar helaas weinig anders van te maken :-).
Zet dan tegenover de invulling die je nu hebt iets anders.
Nu denk je bijvoorbeeld: 'zij denkt dat ik dom ben'.
Maak daar iets anders van zoals: 'zij is onzeker en heeft het nodig om zich boven een ander te plaatsen om zichzelf daarmee te bevestigen'.
De focus ligt niet meer op jou maar weer terug bij de ander.
Het mooie daarvan is dat het vaak in grote lijnen ook zal kloppen, omdat zoals ik bij punt 1. al schreef, wij mensen continu onze eigen onzekerheden en angsten op de ander projecteren.
Realiseer je dat vrijwel iedereen op een hele gezonde manier egoïstisch is. In die zin, dat we vooral met onszelf bezig zijn. Een vervelende opmerking van iemand is bijna nooit opzettelijk gemaakt. Vaak ook niet zo persoonlijk als dat wij denken.
Zoals jij gefocust bent op jouzelf, zo kun je er blind van uitgaan dat die ander dat ook is. Niemand is een plot aan het smeden om jou eens even lekker een rotgevoel te geven.
Houdt dat in gedachte de volgende keer dat je je druk maakt om iets wat je hebt meegemaakt.
Die ander is zijn opmerking hoogst waarschijnlijk al lang weer vergeten. Tijd voor jou om hetzelfde te doen.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.