Help, mijn partner is hoogsensitief en ik niet
Lenore • 27 mei 2022

Ik krijg vaak vragen over relaties waarbij de ene partner een stuk gevoeliger is voor prikkels dan de ander. Nou zijn daar natuurlijk geen kant en klare antwoorden op, maar ik kan het niet laten om toch een poging te wagen.


Ervaringsdeskundige

Met welgeteld twee lange relaties op de teller, waarbij er ook sprake was van samenwonen, heb ik best wat ervaring en gedachten over dit thema.

Het is prettig als je qua energie verbruik op elkaar lijkt. Zoals in mijn laatste relatie het geval was.

Niet steeds opnieuw uit hoeven leggen waarom je tijd voor jezelf nodig hebt. Sterker nog, wij gaven elkaar die ruimte. ‘Ga jij lekker even liggen, dan ga ik een wandeling maken met de kleine’. 

Want als je zelf die behoefte kent, dan zorg je daarin automatisch ook sneller voor de ander.


Hij zus, zij zo

Maar wat als jij zelf niet heel erg gevoelig bent voor prikkels maar wel een partner hebt waarbij dit speelt. Een partner die bijvoorbeeld vaak en snel moe is. Zich regelmatig even af wil zonderen. Of minder behoefte heeft aan sociale contacten dan jij. Om zomaar wat voorbeelden te noemen.

Dan heb ik een aantal praktische tips die je kunnen helpen om de behoeftes nauwkeuriger op elkaar af te stemmen waardoor je allebei beter tot je recht komt.


Neem de behoefte aan rust serieus

Erg gevoelig zijn voor prikkels betekent automatisch ook sneller en vaker vermoeid zijn. Iets wat meestal gepaard gaat met een zekere mate van schaamte, omdat je nooit helemaal mee kunt komen met 'de rest'. Altijd diegene zijn die zich moet terug trekken om bij te tanken terwijl anderen vrolijk doorgaan.

Voor een prikkel gevoelig persoon is het dus extra belangrijk dat hij/zij zich thuis even GEEN zorgen hoeft te maken over het nemen van rust. Ook niet als dat meerdere malen per dag is.

Je doet je partner een enorm plezier door deze wens te respecteren en te supporten.

Dat rust nemen is overigens iets anders dan de hele dag op de bank voor de buis hangen en niks doen in het huishouden. Een rustmoment kan ook een kwartiertje mediteren of even een blokje om zijn.


Rust betekent ook alleentijd

Prikkel gevoelige mensen staan 24/7 aan. Zij zuigen als het ware alle emoties en prikkels op. Daarom is het nodig om regelmatig ook momenten alleen door te brengen. Gun je partner deze momenten en neem het niet persoonlijk. Het is niet dat hij/zij het niet fijn vindt om samen tijd te spenderen. Mocht dat laatste wel het geval zijn, dan wordt het misschien tijd om er een einde aan te breien....

Ervan uitgaand dat dit niet aan de orde is dan is die behoefte aan alleentijd pure noodzaak. Niets meer, niets minder.


Neem lichamelijke signalen serieus

Prikkel gevoelige mensen staan soms bekend als aanstellers. Ze hebben relatief vaker last van allerlei pijntjes in het lichaam. Hoofdpijn, buikpijn of andere klachten die regelmatig terugkeren. Dit heeft te maken met de manier waarop hun brein de prikkels die binnen komen verwerkt. Alle sensaties, dus ook pijn, worden intenser ervaren. 

Het is al vervelend genoeg en nee het maakt jouw partner geen hypochonder.

Je hoeft niet overal in mee te gaan maar toon begrip en spreek vooral niet in termen als ‘heb je nou alweer …’.


Ga niet op je tenen lopen

Het laatste wat je moet doen in je relatie met een prikkel gevoelige partner is op je tenen gaan lopen. Wees gewoon jezelf met alles wat daarbij komt kijken. Communicatie is de sleutel. Het scheelt enorm als je dingen benoemt. Bespreek regelmatig waar je behoefte aan hebt. Wil jij wel wat vaker erop uit, of meer mensen zien en spreken, doe dit dan gewoon. Zorg goed voor jezelf, dit maakt jou een leukere partner. Bovendien, als jij een avondje erop uit gaat en je partner daardoor even goed kan ontspannen, dan is dat een win-win situatie.


Wees open en eerlijk

Transparantie en eerlijkheid zijn erg belangrijk voor prikkel gevoelige mensen. Zeer waarschijnlijk omdat ze het snel door hebben als een ander liegt of iets verzwijgt. Wees dus eerlijk over de onderwerpen waar het telt. En heus, een klein leugentje om bestwil moet kunnen.


Jouw emoties hebben invloed

Misschien geen gegeven waar je direct iets mee kunt, behalve dan beseffen dat het zo is. Als jij een pesthumeur hebt, kan jouw partner daar echt niet om heen. Hij/zij zal het continu ‘voelen’ en er mogelijk zelfs last van hebben. Betekent niet dat je niet jezelf kunt zijn, maar wellicht helpt het om te benoemen dat je even niet zo lekker in je vel zit. Hiermee voorkom je dat je partner het op zichzelf betrekt.


Accepteer dat je verschillend bent

Als ik alles zou moeten samenvatten in een overkoepelend principe dan zou ik zeggen: Accepteer vooral dat je verschillend bent. Dat jouw behoeftes en die van je partner op sommige vlakken behoorlijk uiteen kunnen lopen.

Jouw partner moet net zo goed rekening houden met jou als andersom. Dat geldt voor iedere relatie.

Je hoeft niet alles te begrijpen om het te accepteren en je hoeft ook niet alles in het leven samen te doen.

Hoe meer ruimte je elkaar gunt, hoe gelukkiger je beiden zult zijn.


Prinses of heks op je bank?

Tot slot wil ik nog een ding kwijt. Om niet te generaliseren zal ik het in de 'ik' vorm doen. Maar ga er maar vanuit dat als de rest van het artikel passend was, deze boodschap ook voor jouw moppie zal gelden:

Gun mij mijn rust en je hebt gegarandeerd een hele leuke levenspartner.

Ontneem mij mijn rust en je zit opgescheept met een heks :-).

  • In gesprek met Roy Martina

    Titel dia

    In gesprek met Roy Martina

    Knop
  • In gesprek met Giel Beelen

    Titel dia

    In gesprek met Giel Beelen

    Knop
  • In gesprek met rabbijn Jacobs

    Titel dia

    In gesprek met rabbijn Jacobs

    Knop
  • In gesprek met Thijs Launspach

    Titel dia

    In gesprek met Thijs Launspach

    Knop
  • In gesprek met Richard de Leth

    Titel dia

    In gesprek met Richard de Leth

    Knop
  • In gesprek met Wiggert Meerman

    Titel dia

    In gesprek met Wiggert Meerman

    Knop
  • In gesprek met Juno Burger

    Titel dia

    In gesprek met Juno Burger deel II

    Knop

Misschien vind je dit ook leuk

Vrouw kijkt naar zichzelf in de spiegel
door Lenore 11 maart 2025
Zelfliefde, een thema waar velen van ons flink mee kunnen worstelen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, van jezelf houden is voor velen niet zo vanzelfsprekend als dat het zou moeten zijn. Het is een diepgaand thema dat vaak ten grondslag ligt aan veel andere problemen. Hoe kun je hierin groeien?
Vrouw ruikt aan bloem. Manifesteren hoef je niet te leren.
door Lenore 9 februari 2025
Het concept ‘manifesteren’ is een van de beste verdienmodellen van nu. Voor honderden euro’s leert de expert jou wel even hoe jij binnen zes maanden miljonair wordt of jouw soulmate ontmoet. Het is een investering, maar die heb je er natuurlijk zo uit als dat miljoen binnen is. Mocht je van plan zijn hier geld aan uit te geven, wacht dan nog heel even. Mijn overtuiging is namelijk dat manifesteren niet iets is wat je hoeft te leren om jouw droomleven te bereiken, maar dat er wèl iets anders nodig is.
Wat een koude douche mij leerde over rouw, emoties en loslaten
door Lenore 2 januari 2025
Nietsvermoedend stap ik mijn douchecabine in, de warme waterstralen verwelkomend op mijn huid. Nog geen minuut duurt het voordat het warme water kouder begint te worden. Ik draai de koude kraan wat terug maar het maakt geen verschil. Het water wordt beetje bij beetje minder warm tot op het punt dat het ongemakkelijk begint te worden. De koude kraan is inmiddels volledig dichtgedraaid en ik sta midden in de winter, onvrijwillig onder een mager, koud straaltje water te rillen en te verlangen naar de vertrouwde warmte van de douche. Gek genoeg weet ik ook precies wat de verborgen boodschap is hierachter.
Helende handen. De weg naar genezing.
door Lenore 29 november 2024
Heb je je wel eens afgevraagd waarom de ene persoon spontaan geneest bij een energetische healing of een gebed en de ander niet of alleen door een heel moeizaam proces? Dat heeft alles te maken met de mate van geloof die iemand heeft en ik vertel je graag waarom dat is.
Mentale hygiëne: Hou je Mind schoon en vind innerlijke rust
door Lenore 8 november 2024
Wat zou er gebeuren als jij jouw huis vanaf nu nooit meer zou schoonmaken of zou luchten? Hoe zou het er dan uitzien in 5, 20, 30 jaar? Geen prettig idee toch? Gelukkig gaan we zo niet met onze huizen om, maar waarom dan wel met onze mind?
Een vrouw met mooie rode lippen die over haar schouder kijkt.
door Lenore 1 november 2024
We leven in een tijd waarin schoonheid maakbaar is. Beïnvloed door onrealistische plaatjes die ons vertellen wat mooi is en wat vooral niet. Voor heel veel vrouwen, zelfs voor hen die vrij denken te zijn van onzekerheden, loont het om eens kritisch te kijken naar je verzorgingsrituelen. Zij vertellen je namelijk verassend veel over jouw èchte zelfbeeld.
Zoek je ruzie, foto van twee mensen ver weg die vechten met elkaar. Je ziet alleen hun schaduw.
door Lenore 20 oktober 2024
Een ouderwets potje ruziemaken, wie is er niet dol op? Lekker even jouw standpunt erdoorheen drukken en recht doen aan jouw eigen ego ten koste van de ander. Mocht je niet goed weten hoe je ruzie moet maken en dat wel graag willen, dan heb ik de gouden tip voor jou! Eentje die altijd en bij iedereen werkt.
Poep op je eigen stoep! Foto van een blije hond.
door Lenore 17 oktober 2024
Iedere dag als ik ga wandelen loop ik door een straat waar bij een woning het volhangt met zelfgemaakte verbod bordjes met daarop een plaatje van een poepende hond. Geloof het of niet maar in die gehele straat is nooit een drol te bekennen, behalve het gedeelte rondom het huis met de bordjes. De stoep ligt daar altijd, maar dan ook altijd bezaaid met hondendrollen. Het zet je toch aan het denken.
Microdosing met Chocobliss
door Lenore 30 september 2024
Na twee succesvolle innerlijke reizen met Chocobliss, was het hoog tijd om ook eens ervaring op te doen met microdosing. Tijdens mijn burn-out besloot ik 31 dagen te microdoseren en uiteraard deel ik graag mijn ervaring met jou.
Meer blogs