De manier waarop je rust moet nemen kun je niet loskoppelen van het type vermoeidheid dat je ervaart. Doe je dat wel, dan zul je regelmatig de plank misslaan en dus na afloop ook niet uitgerust zijn.
In een eerder blog schreef ik al eens over de zeven verschillende soorten rust zoals Amerikaans psychologe Dalton- Smith ze heeft onderscheiden. Maar simpele ziel als ik ben, houd ik ervan om dingen te vereenvoudigen. Zeven soorten rust gaat mijn brein niet onthouden, twee stuks daarentegen moet nog wel lukken. Mijn eigen methode is om bij vermoeidheid altijd even stil te staan bij de vraag of ik wil ont-spannen of ont-prikkelen? Met andere woorden waar ligt precies mijn behoefte op dat moment?
De eeuwige struggle van een prikkelgevoelig persoon: enerzijds dankbaar zijn voor de vele voordelen die het oplevert, anderzijds mij doodergeren aan dat eeuwige gebrek aan energie, dat overvolle hoofd en die batterij die me regelmatig om tien uur 's ochtends al in de steek laat. Als hoogsensitiviteit een jasje was dat je uit kon doen dan had ik de mijne al duizend keer aan de wilgen gehangen. Om gewoon lekker gevoelloos en energiek door het leven te fietsen. Dan maar niet al die minuscule details opmerken. 'Stik er maar in', zou ik willen zeggen. Maar helaas, de enige die stikt ben ik als ik probeer mij te ontdoen van een jas die blijkbaar speciaal voor mij ontworpen is.
Wanneer je lichamelijk moe of gespannen bent, futloos, weinig energie hebt, dan kan het heerlijk zijn om lekker op de bank te hangen en een filmpje te kijken, te wandelen of een boek te lezen. Iets dat minimale inspanning vraagt van jouw lijf.
Vaak wordt de televisie aangewezen als boosdoener, want dat zou geen echte ontspanning zijn. Maar dat ligt er maar net aan wat voor ontspanning je nodig hebt op dat moment. Televisie kijken is een vorm van afleiding. Even jouw gedachten verzetten naar iets anders dan jouw eigen dagelijkse soap. Dat kan voor sommige mensen, inclusief mijzelf, enorm relaxed zijn.
Uiteraard maakt het wel uit wat je kijkt. Sommige films en series dragen niet bij aan een algeheel gevoel van ontspanning of werken zelfs averechts. Dit zal per persoon verschillen.
Als ontspannen het doel is, passen daar ook de hulpmiddeltjes bij die jouw zintuigen op een aangename manier prikkelen. Zoals geurkaarsen of essentiële oliën. Een warm bad met heerlijk geurende lavendel olie.
Een weldadig huispak of een dekentje gemaakt van zachte stoffen als een ware streling voor de huid.
Hetzelfde geldt voor muziek luisteren. Lekker onderuit zitten met jouw favoriete deuntjes op de achtergrond. Dat doet een mens goed.
Ben je overprikkeld dan is het een ander verhaal. Jouw brein heeft op dat moment moeite om alle opgedane indrukken van de dag te verwerken. Het draait overuren.
Dan is jouw enige doel: rust creëren in die bovenkamer.
Daar zijn verschillende manieren voor. De meest voor de hand liggende is uiteraard om te zorgen voor zo min mogelijk prikkels. Geen muziek, telefoon, televisie, andere geluiden of afleiding.
Zelfs een boek lezen kan op zo’n moment al te veel zijn want ook dat is een nieuwe stroom van informatie die je jouzelf toedient.
Maar bijvoorbeeld ook geen rommel om je heen. Onderschat niet wat een rommelige omgeving op onbewust niveau met je doet en zorg voor een opgeruimde leefruimte.
Als het avond is kun je jouw lampen dimmen of het houden bij kaarslicht. Doe er alles aan om zoveel mogelijk prikkels te elimineren.
In de vele gesprekken die wij hebben gehad namens EASE your senses met uiteenlopende experts, komt regelmatig terug dat rust in je hoofd gestimuleerd kan worden door de focus te verleggen naar jouw lichaam.
De volgende keer dus dat jij je realiseert dat je moe bent en behoefte hebt aan een rustmomentje, denk dan even goed na wat voor soort moeheid je ervaart en stem jouw rustmoment daarop af.
Dan zijn er natuurlijk ook nog die-hards die regelmatig een combinatie van beiden ervaren. Een charmante mix van een oververhit brein en het energieniveau van een hoogbejaarde krekel.
Met de kennis die je zojuist hebt opgedaan, kun je jouw eigen cocktail maken die werkt voor jou. Het verschil is dat je gerichter en bewust iets inzet en daarmee de kans aanzienlijk vergroot dat het ook wat oplevert.
Zoals Edwin Selij zou zeggen ''Strijders hou vol''.
Liefs van een medestander.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.