Je huis is meestal een directe afspiegeling van hoe je in je vel zit. Is het opgeruimd en schoon, of vol met rotzooi en achterstallig onderhoud? Kijk eens om je heen en stel jezelf de vraag: Wat zegt de staat van mijn huis over mij op dit moment?
Minimalistisch met een knipoog
Ik heb de afgelopen jaren ontdekt hoe heerlijk het is om me van zoveel mogelijk spullen te ontdoen en alleen te bewaren wat ik echt gebruik of nodig heb. De meest passende term die ik ervoor gevonden heb is: minimalistisch leven.
Nou durf ik te wedden dat als iemand die daadwerkelijk minimalistisch leeft, bij mij op bezoek komt, zich rot lacht zodra hij ziet wat ik allemaal in huis heb staan. Want het betekent voor mij niet per se dat ik nauwelijks spullen mag hebben.
Hoe minder, hoe hipper
Minimalistisch leven begint een heuse trend te worden. Het wordt zelfs omschreven als een way of life. Je hebt mensen die in tiny houses wonen, waar zo weinig ruimte is dat je echt alleen het hoognodige kunt opslaan.
Zover zou ik niet willen gaan. Misschien kom ik ooit op zo’n punt, maar voorlopig hecht ik toch echt waarde aan mijn veertig paar schoenen en goed gevulde kledingkast.
Maar wat dan wel
Ik ben van verzamelaar naar opruimexpert gegaan in tien jaar tijd. Het is werkelijk waar heerlijk om spullen weg te geven of te gooien. Want een opgeruimd huis, geeft een opgeruimd gevoel.
Wanneer je dit eenmaal ontdekt, zul je merken dat jouw beeld van wat bewaard moet worden en wat weg kan, steeds verder opschuift. Bij elke nieuwe ronde door een kast kom je weer allerlei spullen tegen waarvan je je afvraagt waarom je ze eigenlijk zo lang bewaard hebt.
Wie geeft, zal ontvangen
Als je regelmatig spullen weggeeft, is mijn heilige overtuiging dat je op jouw beurt ook weer het nodige zult ontvangen. Iedere zoveel maanden een paar grote tassen vol richting de kringloop of rechtstreeks naar mensen die het goed kunnen gebruiken, is een mooi streven. En nee, niet alleen oude, kapotte rotzooi. Mooie kleding die al jaren onaangeraakt in je kast hangt. Decoratie die sinds je vorige huwelijk op zolder staat opgeslagen. Maak mensen blij. Het voelt goed om niet overal geld voor te vragen.
Minder spullen, minder zorgen
Het hebben van minder spullen geeft ook minder zorgen. Je hoeft minder schoon te maken, er kan minder kapot gaan, minder kwijtraken en je hebt letterlijk minder te verliezen. Bovendien hou je maandelijks meer geld over als je het niet langer uitgeeft aan zaken die je niet echt nodig hebt.
Als je gevoelig bent voor prikkels, loont het zeker om eens wat kritischer te kijken naar wat je allemaal om je heen verzamelt aan spullen. Heb je het nodig? Ga je het echt gebruiken? Zo niet, doe eens gek. Gooi of geef het weg en voel wat het met je doet.
Maak er een spel van
Ben jij een echte verzamelaar? Een simpele maar doeltreffende tip is om er een spel van te maken. Bijvoorbeeld dat je zes weken lang elke dag iets weggooit, of ieder seizoen een volle tas met kleding verzamelt die je vervolgens weg geeft. Hoe je het ook gaat aanpakken, ik wens je bij deze alvast heel veel plezier met ontdekken.
Misschien vind je dit ook leuk




