De prikkels die binnen komen via de zintuigen worden door de een intenser ervaren dan de ander. Je kunt dus letterlijk gevoeliger zijn dan de doorsnee mens. Hoogsensitief, HSP, hooggevoelig. Termen die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit de maatschappij. Steeds meer mensen ontdekken dat zij in meer of mindere mate hoogsensitief zijn. Maar is dit dan iets nieuws?
Nee, zeker niet. De term 'Highly Sensitive Person', oftewel HSP is in 1996 geïntroduceerd door Amerikaans psychologe Elaine Aron. Vanaf dat moment is de aandacht en erkenning hiervoor, onder andere in de wetenschap enorm toegenomen.
Dankzij deze aandacht en al het onderzoek wat erop volgde, weten we anno 2021 een heleboel meer hierover en herkennen we het sneller.
Zo wordt er vaak gezegd dat een op de vijf mensen hoogsensitief is. Uiteraard zijn er ook weer onderzoeken die dit tegenspreken. Maar er kan met grote mate van zekerheid worden gezegd dat een aanzienlijk percentage van de mensen zich in de omschrijving ervan herkent.
Hoogsensitiviteit betekent niets anders dan dat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt. Er is niks zweverigs aan.
Zo hebben MRI-scans aangetoond dat bij HSP-ers meer hersendelen actief zijn bij verschillende mentale activiteiten. Zoals bij het horen van geluiden, het zien van een gezicht, of een vervelende ervaring. Kort samengevat reageert iemand met een extra gevoelig zenuwstelsel heftiger op prikkels dan iemand waarbij dit niet aan de orde is.
Niet iedere HSP-er is hetzelfde. Elaine Aron heeft vier kenmerken omschreven waar minimaal aan voldaan moet worden, wil je spreken van hoogsensitiviteit:
Mensen die hoogsensitief zijn kunnen enerzijds enorm genot ervaren in het leven, maar ook de pijnlijke momenten worden vaak als extra intens beleefd. Ze kunnen andere mensen haarfijn aanvoelen, maar ze zijn ook snel opgebrand en grote gezelschappen kunnen overweldigend voelen. Mensen voelen zich door hen begrepen, maar andersom voelen zij zich lang niet altijd begrepen. Zoals met alles zijn er voor- en nadelen aan het hebben van een hoogsensitief brein.
De ervaring leert dat mensen die er goed en bewust mee omgaan, het als een voordeel of zelfs een 'voorsprong' ervaren. Anderzijds dat mensen die er (nog) niet bewust en goed mee om weten te gaan, het veelal als nadelig en belemmerend ervaren.
Persoonlijk ben ik van mening dat het een ongelooflijk mooie gave is die jou, zodra je hem correct weet te gebruiken, heel ver kan brengen in het leven.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.