Tijd voor weer een ongevraagd advies. Wil je ‘ s nachts beter slapen? Ga verhuizen. Oké, misschien niet per se verhuizen, maar in ieder geval bewegen! Laat me je vertellen waarom.
Vaak is de oplossing van een probleem veel simpeler dan je denkt.
Je hebt de theorie en je hebt mensen die voornamelijk leren door regelmatig goed op hun snuit te gaan, zoals mij. De praktijk dus.
Leren van je eigen fouten en nauwlettend observeren wat bepaalde gebeurtenissen voor invloed op je hebben is ontzettend waardevol! Het zorgt zo nu en dan voor een goede spiegel die je helpt om bepaalde aannames over jezelf langs de realiteit te leggen.
Zo omschrijf ik mezelf altijd als een actief persoon. Een die vaak de trap neemt in plaats van de lift. Een halte, of twee, eerder uitstapt met het openbaar vervoer om lekker wat extra stappen te zetten. Graag wandelt en rek en strek oefeningen doet wanneer het uitkomt.
Als ik echter heel kritisch kijk naar mijn huidige dagen, des te meer sinds ik mama ben. Zijn vier ervan al gevuld met computerwerk vanwege mijn kantoorbaan.
Spendeer ik daaromheen de nodige tijd achter mijn laptop voor het schrijven van blogs en editen van videos.
Ben ik een groot deel van de week na mijn werk bezig met of voor mijn dochter van vier.
En moet ik eerlijk toegeven dat op die schaarse vrije dagen en momenten, ik nagenoeg altijd uitgeput ben en mezelf passieve rust gun.
Voila, daar gaat mijn aanname. Bij deze geef ik en public toe dat ik in deze fase van mijn leven minder actief ben dan ik pretendeerde.
Hoe kwam ik tot dit baanbrekende inzicht? Ruim twee weken lang was ik vanwege mijn verhuizing dagelijks in de weer met spullen. Uitzoeken, inpakken, sjouwen over de galerij, sjouwen naar de auto, uitpakken en alles weer een plek geven. Ik hoef je vast niet te vertellen wat er allemaal komt kijken bij een gemiddelde verhuizing. Dat uiteraard naast de alledaagse zaken die gewoon doorlopen.
Maar wat schepte mijn verbazing: Twee weken lang sliep deze problematische slaper als een roos.
’s avonds rond een uur of negen dan kickte de lichaamseigen melatonine in en voelde ik me heerlijk moe. Naar bed ging ik met plezier, want ik legde mijn hoofd neer en weg was ik. Geen gepieker. Geen urenlang van zeester, naar foetushouding, soldaat en weer terug. 's Ochtends was ik gewoon ook echt uitgerust. Want een goede kwaliteit slaap doet wonderen.
Voor mij dus een waardevolle reminder hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en een duidelijk signaal dat ik dat normaliter onvoldoende doe.
De meeste mensen hebben liever een pilletje dan dat ze zelf aanpassingen gaan doen in hun gedrag of leefstijl. Want dat kost te veel moeite. Ergens begrijp ik dat ook wel. Tegelijkertijd ben ik van mening dat je, voordat je aan de slaappillen of andere ingrijpende middelen gaat, altijd eerst goed moet kijken of er binnen jouw leefstijl nog ruimte is voor interventies. Schiet je daar niks mee op, dan kun je altijd nog grof geschut inzetten.
''Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de National Sleep Foundation die een steekproef nam onder meer dan 2600 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-85 jaar, slapen mensen aanzienlijk beter en voelen ze zich overdag alerter als ze minstens 150 minuten per week in beweging zijn. In het onderzoek wordt gesteld dat deze hoeveelheid beweging een verbetering van 65% teweegbracht in de slaapkwaliteit [1]. '' Bron
De wetenschap leert ons dat voldoende beweging zorgt voor sneller inslapen, beter doorslapen en een betere kwaliteit van slaap. Wat op zijn beurt weer zorgt voor een beter herstel van lichaam en geest. Voldoende beweging zorgt voor een afname van gevoelens van stress en een verhoogd geluksgevoel. Met name door aanmaak van endorfine en dopamine.
Let er wel op dat je niet intensief beweegt vlak voordat je gaat slapen. Dit kan namelijk juist weer zorgen dat je moeilijk in slaap komt.
Wil je weten welke beweging bijdraagt aan een betere slaap? Neem dan als graadmeter dat er ten minste sprake moet zijn van een lichte verhoging van hartslag en ademhaling.
Zeg eens eerlijk, hoe actief ben jij in het dagelijks leven? Ik bedoel niet op jouw beste dagen. Niet in die periodes dat alles precies zo loopt als dat je het graag ziet. Maar gewoon in jouw rouwe, alledaagse, niet altijd even perfecte leven.
Hoeveel tijd spendeer jij aan sport, wandelen, fietsen of yoga?
Staat dit in verhouding met de hoeveelheid uren die jij op jouw krentje doorbrengt?
Zo ja, dan mijn complimenten! Houdt dat vooral vol.
Maar mocht je toch voorzichtig tot een andere conclusie komen, dan wil ik je uitdagen om eens te kijken of je daar een heel klein beetje verandering in kunt brengen.
Waak ervoor dat je niet meteen grootschalige veranderingen bij jezelf afdwingt. Daar geloof ik niet in. Begin klein, realistisch en op een manier die vol te houden is. Van daaruit kun je uitbouwen naar meer.
Misschien kun je een avondwandelingetje van tien minuten inbouwen. Dat lijkt weinig, maar ga het eerst maar eens elke dag doen, daarna praten we verder.
Wat het ook gaat worden. Wees positief en mild naar jezelf. Val jezelf nooit af, want ook dat werkt averechts.
Je werkt hard genoeg, je doet wat je kunt. Daar mag je trots op zijn.
Als jij je voorneemt om jezelf op dit gebied nog iets meer uit te dagen, dan krijg je van mij een dikke pluim.
Lenore is een hoogsensitieve vrouw en moeder van een hoogsensitieve dochter, die al vijftien jaar manieren zoekt en vindt om haar eigen oase van rust te creëren. Naast healer, is zij een ervaren coach, trainer en projectleider. Ze gebruikt haar intuïtie, creativiteit en haar helende handen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Haar levensmotto, EASE your senses, weerspiegelt haar passie voor balans en welzijn. Deze visie, gecombineerd met haar liefde voor schrijven, brengt ze tot leven in inspirerende en praktische blogs. Met waardevolle inzichten en toepasbare tips nodigt Lenore je uit om rust en harmonie in je eigen leven te ontdekken.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Heb jij ook niet altijd zin om voor het slapen een uur te mediteren, maar wel behoefte aan een momentje van rust? Dan is deze meditatie voor jou.
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.