Of je nu vreselijk verkouden was, volledig uitgeput, moe of depressief. Je ging naar kantoor. Een dagje vanuit huis werken was bij veel bedrijven geen optie. Want stel je voor dat je als werknemer onder werktijd andere dingen zou doen dan de baas van je verwacht. De Corona-periode heeft daar gelukkig verandering in gebracht. Dat biedt mogelijkheden!
Weet je nog ‘lang geleden', toen we vijf dagen achter elkaar, acht uur lang met zijn allen in de jungle zaten die we liefkozend kantoortuin noemden? Waar je flink moest zoeken om een plekje te vinden om te telefoneren. Daar is met de komst van Corona een grote punt achter gezet en dat is maar goed ook.
Wat is er in korte tijd veel veranderd en wat hebben veel mensen opnieuw hun draai moeten vinden in het thuiswerken, weer op kantoor werken en uiteindelijk bij veel bedrijven een mix van beiden. Inclusief ikzelf.
Voor mensen die extra gevoelig zijn voor prikkels, is het nieuwe werken een ware uitkomst. Maar eigenlijk geldt voor iedereen dat het voordelen heeft om meer aan te sluiten bij jouw eigen, natuurlijke ritme.
Vooropgesteld dat het voor sommige banen gewoon niet anders kan dan dat jouw diensten binnen specifieke uren en/of op een andere locatie dan thuis geleverd moeten worden.
Zijn er ook nog genoeg lucky bastards die in mindere mate aan tijd of plek gebonden zijn. Waar het mogelijk is om eerst rustig jouw kinderen naar school te brengen, of simpelweg in alle rust jouw bak havermout weg te kunnen werken.
De banen waar je een mooie mix kunt maken tussen thuis en op locatie, zonder dat jouw werk daaronder hoeft te leiden. Integendeel. Het kan het zelfs ten goede komen.
Zelf werk ik nu voor vijftig procent op kantoor en voor vijftig procent vanuit huis. Waarbij er soms ook wel uitschieters zijn naar drie of zelfs vier dagen op kantoor. Het is ook maar net hoe mijn agenda eruit ziet.
Mijn dagen deel ik in naar wat op dat moment het beste past.
Is het gisteren laat geworden, of heb ik slecht geslapen? Dan begin ik gewoon wat later.
Merk ik halverwege dat mijn hoofd vol zit en de informatie niet meer binnenkomt? Dan neem ik rustig een half uur de tijd om te mediteren.
Gebrek aan inspiratie? Lekker even een uurtje wandelen.
En ja, als ik thuiswerk doe ik zelfs een dutje tussendoor als mijn energie niveau zo laag is dat het ten koste gaat van mijn productiviteit.
Want zeg nou zelf, wie neem je eigenlijk in de maling door stoïcijns voor een scherm te blijven zitten totdat de klok vijf uur slaat? Mij niet in ieder geval.
Ik heb namelijk ontdekt dat ik heel goed weet voor mezelf wat ik op welk moment nodig heb.
Maar ook dat wanneer ik goed luister naar mijn lichaam en het geef waar het om vraagt, ik doorgaans veel productiever, actiever en gemotiveerd ben.
Stiekem ben ik ervan overtuigd dat dit voor de meeste mensen geldt. Op een enkeling na misschien, die behoefte heeft aan een vaste structuur en duidelijke kaders. Waar niks mis mee is.
Waar ik voorheen voornamelijk keek naar het aantal uren dat ik maakte, ligt de focus nu op de hoeveelheid werk die ik verzet. De ene dag doe ik in vijf uur, waar ik de volgende dag acht uur voor nodig heb.
Schuldgevoel zoals in de eerste paar maanden van de Corona-crisis, heb ik niet meer.
Ik realiseer mij namelijk twee dingen heel goed:
Toen we nog fulltime op kantoor werkten, ging een deel van de tijd op aan gesprekken met collega’s, lunchen en een ommetje.
Dat niet alleen, het belang van de meeste leidinggevenden ligt bij de kwantiteit en de kwaliteit van het werk dat je aflevert en niet bij de hoeveelheid uren die je hebt gemaakt. Dus waarom zou jij je nog schuldig voelen als je van jezelf weet dat je goed werk hebt afgeleverd?
Tegelijkertijd zie je ook een toename aan mensen die hun motivatie en passie voor het werk kwijtraken, doordat zij langere tijd alleen maar thuis hebben gewerkt. Het contact met collega’s heeft toch vaak invloed op hoe wij in ons werk staan en hoeveel voldoening wij eruit halen.
Zorg daarom dat je waar mogelijk jouw collega’s ook fysiek blijft ontmoeten. Samen lunchen, een wandelafspraak, overleggen op kantoor.
Kom met regelmaat even uit de bubbel die thuiswerken heet. Het is juist de afwisseling die zorgt voor een gezonde dynamiek.
Thuiswerken, mediteren, een flinke wandeling of zelfs een dutje tussendoor. Dit nieuwe tijdperk biedt mogelijkheden die er eerder niet of nauwelijks waren. Ik zou zeggen, zorg goed voor jezelf en maak er gebruik van!
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.