Juist als je snel overprikkeld bent, kan ontspannen een ‘moetje’ worden. Terwijl we allemaal weten dat alles wat ‘moet’ eerder stress oplevert dan ontspanning. Dus, beste lezer die zich hierin herkent, hoe ga jij dat patroon voor jezelf doorbreken?
Simpelweg het idee dat je ergens op de dag nog even moet ontspannen, kan dagelijks als een soort donderwolk boven je hoofd hangen. Je weet dat je het nodig hebt. Je weet ook wat er gebeurt als je het te vaak niet doet. Dus voel je je genoodzaakt om elke dag een of meerdere rustmomenten in te bouwen. Even mediteren bijvoorbeeld.
Hoe heilig ik ook geloof in de kracht van meditatie… Het voelt soms echt als een strafkamp.
Wij mensen houden nou eenmaal van afleiding. Wij willen niet stil zijn, niet naar binnen kijken. Geen ruimte maken voor al die keurig onderdrukte donkere stukken die netjes een plek hebben gekregen in de kelders van ons onderbewuste.
De kleinste afleiding kan al reden genoeg zijn om daar lekker niet naartoe te hoeven.
Sinds de komst van het internet en vooral van smartphones is nagenoeg iedere seconde van de dag gevuld met afleiding en activiteit. We worden op ons wenken bedient.
De meeste gevoelens hebben de neiging zich net onder de spreekwoordelijke oppervlakte te verstoppen. Die voelen we pas op het moment dat we even niet afgeleid worden.
Het moment dat we onze aandacht naar binnen keren om te kijken wat zich daar afspeelt.
Zoals bij meditatie en stilte het geval is.
‘Hè gadverdamme, voel ik daar nou een enorme lading verdriet opkomen? Van meditatie moet je je toch beter voelen? Ik zet gewoon een vrolijk muziekje op, dan voel ik me een stuk beter.’
Niet wetende dat je veelal eerst door een laag shit heen moet, voor je echt tot rust of een diepgaand goed gevoel kunt komen. Of nog beter, vertrouwt leert raken met minder prettige gevoelens en die ook gewoon door je heen kunt laten gaan, zonder je ermee te identificeren. Ermee kunt zijn, zonder eraan te hechten. Want hoe hard je er ook voor wegrent, die gevoelens gaan niet weg.
Soms is het interessant om wat dieper in te zoomen op de betekenis van een woord.
Ont-spannen. Als je het hebt over de fysieke vorm, is het letterlijk het tegenovergestelde van ge-spannen. Iets dat gespannen is, weer ontspannen, loslaten. Waarbij je toch het eerste denkt aan bijvoorbeeld een spanning in je spieren.
Maar er zijn uiteraard meer definities. Zoals in de psychologie, waar ontspanning staat voor een emotionele toestand van een levend wezen waarbij er sprake is van een lage spanning, geen opwinding, woede of angst. Daar draait het dus meer om de afwezigheid van schijnbaar ‘negatieve’ emoties.
Als je het mij vraagt, vind ik het belangrijker om te kijken naar wat ontspanning voor jou persoonlijk betekent.
Neem het grote verschil tussen introverts en extraverts. De een laadt op door sociale contacten, de ander loopt er eerder op leeg.
Vaak wordt er over televisie kijken gezegd dat dat niet meetelt als ontspanning. En eerlijk is eerlijk, als ik enorm overprikkeld ben, dan voel ik dat zelfs het kijken van een serie al te veel van me vraagt.
Maar evenzo helpt het mij regelmatig om mij even terug te trekken in mijn coconnetje en dat over aanwezige stemmetje in mijn hoofd tijdelijk het zwijgen op te leggen. Soms is ontspannen dus voor mij televisie kijken.
Op andere momenten is dat een wandeling maken, gewoon even geen muziek aan of beeldschermen in mijn omgeving hebben, op mijn vloerkleed liggen, juist helemaal opgaan in muziek, of mijn nieuwe hobby in wording: tuinieren.
Neem eens een momentje om voor jezelf te bedenken welke dingen JOU helpen om te ontspannen. Maak een lijstje. Misschien zelfs met gradaties. Voor de momenten dat je het een beetje nodig hebt en voor de dagen dat je echt uitgeput bent. Noem het Onderhoud en Reparatie, of bedenk zelf een leuke term.
Met een beetje geluk, kom je tot de conclusie dat er best veel dingen zijn waar jij van of door kunt ontspannen. Alleen al dat idee kan helpen om die donderwolk om te toveren tot een piepklein, mooi, licht wolkje. Een subtiele reminder dat het tijd is om weer even voor jezelf te zorgen. Om vervolgens met veel plezier iets te doen waar je daadwerkelijk van ontspant. De ene keer volgens ‘het’ boekje, de andere keer volgens jouw boekje.
Wat het ook is, doe het met plezier en don’t force it.
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.