Thuiskomen van een mega drukke dag, gelijk je bed induiken. Vervolgens drie uur en een kwartier naar het plafond liggen staren. Malen en balen dat je niet gewoon gelijk in slaap valt. Zijn er eigenlijk mensen die nog nooit in deze val zijn getrapt?
Vrijwel de hele dag door verwachten wij van ons lijf en brein topprestaties. Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat ons hoofd het kussen raakt zijn we aan het hyper, ultra, multitasken.
Zoals wij een laptop open klappen en direct beginnen met typen, verwachten wij ook dat ons ruimtekostuum maar acuut gehoor geeft aan alles wat wij ervan vragen.
Van 'ik doe NU mijn ogen open dus draaien maar', naar 'NU wil ik slapen, dus control - alt -delete.'
Maar als jij je als lezer op dit platform begeeft, dan is de kans groot dat je weet dat het lichaam van een prikkelgevoelig persoon niet zo werkt. Het is geen snelle laptop die a la minute begint te draaien zodra hij open geklapt wordt. Eerder een oude computer die wat tijd nodig heeft om die ene opdracht tussen al die andere data te processen.
Het lichaam werkt op ‘seintjes’. De natuur heeft dit allemaal heel goed geregeld. Zodra het buiten donkerder wordt, dan begint het lichaam via de pijnappelklier met het aanmaken van melatonine. Oftewel het slaaphormoon.
Ken je dat heerlijke slaperige gevoel? Gewoon een gezond verlangen naar jouw bed?
Dat heb je aan Melatonine te danken.
Maar doordat wij in dit digitale tijdperk een heleboel dingen anders doen dan ons lichaam op gemaakt is, lopen we ook tegen hele andere problemen aan.
Als jij de hele avond in een kamer zit vol met felle verlichting en tot één minuut voor het slapen naar een beeldscherm ligt te staren, dan krijgt jouw lijf dat seintje niet of in mindere mate.
Dat geldt voor meer lichaamseigen processen.
Fanatieke sporters beginnen altijd eerst met een warming-up. Naast dat het beter is voor de spieren, vertel je jouw trouwe kameraad zo dat het tijd is voor een work-out.
Hetzelfde geldt voor ontspannen na een stressvolle gebeurtenis. Het lichaam maakt bij stress hele andere stoffen en hormonen aan dan bij ontspanning.
De aan- en uitknop, voor zover die bestaat, is er dus een met een vertraagde reactie. Twee dingen zijn belangrijk om je altijd te realiseren:
1. Je moet de knop wel eerst indrukken. Dat betekent de juiste omstandigheden creëren voor jouw lichaam om datgeen te gaan doen dat jij wilt dat het doet.
2. Zodra je de knop hebt ingedrukt, moet je ook wat geduld en vertrouwen hebben. Dus niet denken dat je binnen twee minuten hebt wat je wilt.
Het bewust creëren van overgangsmomenten is een hele goede manier om in beiden te voorzien. Dat geldt voor alle switches die je wilt maken, maar in het bijzonder voor de overgang van dag naar nacht.
Wil je gaan slapen? Zorg dan dat je bijvoorbeeld het laatste half uur in een kamer zit met minimaal licht. Hooguit een sfeerlampje of wat kaarsen. Zo min mogelijk andere prikkels. Geen muziek of televisie. Liefst ook geen telefoon. Je kunt een warme douche nemen. Een paar minuten bewust ademen of een korte slaapmeditatie doen. Vertel jouw lichaam dat het spoedig tijd is om te gaan slapen en geef het de kans om gehoor te geven aan jouw verzoek.
Als jij iets anders vraagt van jouw lichaam, dan vraagt jouw lichaam iets anders van jou.
Als je dat eenmaal door hebt, dan zul je zien hoe goed het eigenlijk altijd naar jou luistert!
In gesprek met Roy Martina
In gesprek met Giel Beelen
In gesprek met rabbijn Jacobs
In gesprek met Thijs Launspach
In gesprek met Richard de Leth
In gesprek met Wiggert Meerman
In gesprek met Juno Burger deel II
Word ook onderdeel van ons platform en ontvang de nieuwste blogs, tips & tools in jouw mailbox.
We sturen je maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Uitschrijven kan via de link in de nieuwsbrief.
Gelukt!
Je ontvangt binnenkort onze nieuwsbrief.
Oeps, er is iets misgegaan.
Probeer het later nog eens.