De decembermaand is niet alleen een feest voor ons, maar ook voor onze darmen. En dan niet het type feestje waar je blij van wordt. Oliebollen, pepernoten en champagne. Heerlijk natuurlijk! Maar wat als jouw darmen net even wat gevoeliger zijn?
Buikpijn, buikpijn en ja, ja, buikpijn
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik net even te vet, te pittig of te veel eet dan breng ik als beloning een dubbele hoeveelheid tijd door op het toilet.
Dat is ronduit vervelend en daarom heb ik behoorlijk wat uurtjes tijd besteed aan de zoektocht naar middelen, die buikpijn en andere klachten kunnen helpen verlichten.
Voor ieder kwaaltje een oplossing
Tot mijn verbazing bleken er aardig wat soorten kruiden (zowel vers als gedroogd), specerijen en bloemen te bestaan die een goede bijdrage leveren aan het spijsverteringskanaal. Ieder op haar eigen specifieke manier.
Voor ieder kwaaltje heeft de natuur een oplossing. Geen overbodige luxe dus om deze periode wat extra munitie in huis te halen om die binnenkant tot rust te brengen. De makkelijkste manier om deze hulpmiddelen tot je te nemen is door er thee van te maken. Allen kun je zowel preventief drinken als wanneer het kwaad al geschied is.
Mijn top zes van buikpijnverlichters:
Kamille thee
Een bekende bloem, die als thee vooral gedronken wordt vanwege de ontspannende werking. Maar wist je dat kamille daarnaast ook een verzachtend effect heeft op maag en darmen? Het liefst koop je een zak gedroogde kamille, die je zelf moet verdelen over bijvoorbeeld een thee-ei of lege zakjes. Als het echt niet anders kan, dan kun je ook voorverpakte zakjes kopen. De werking hiervan is echter vaak minder sterk en het betreft veelal een slap aftreksel met onnodige toevoegingen.
Goudsbloem thee
Nog een bloem die niet alleen wonderen verricht maar ook krampen verlicht. Een zachte en prettige smaak die zich goed laat mengen met andere soorten thee. Het gaat hier om gedroogde goudsbloem blaadjes. Je kunt ook hiervan een zak kopen bij de meeste theezaken, maar bijvoorbeeld ook bij gezondheidswinkels en reformhuizen. Probeer ook eens kamille en goudsbloem met elkaar te mixen. Deze twee smaken doen het erg goed samen en maken een geweldig kalmerend goedje voor jouw buik.
Venkel thee
Voordat je een grote knol venkel overgiet met kokend water, het gaat hier om venkelzaadjes. Daar kun je heerlijke thee van trekken. Ze verlichten darmkrampen en verminderen gasvorming. Daarom eventueel ook handig om je partner zo nu en dan van een kopje te voorzien. Venkelzaadjes kun je per zak aanschaffen. Heel goedkoop zijn ze niet en je krijgt vaak maar een kleine hoeveelheid. Gelukkig is een theelepel voldoende voor een kopje en de werking maakt het iedere cent waard.
Citroenverbana thee
Een van mijn persoonlijke favorieten vanwege de heerlijke smaak. Enkele blaadjes zijn al voldoende voor een goeie mok vol. Bevordert de spijsvertering, is krampstillend en vermindert ook gasvorming Citroenverbana laat zich prima mengen met andere smaken.
Gemberthee
Naast muntthee kun je tegenwoordig in veel restaurants ook gemberthee krijgen. Een aanrader als je gevoelige maag en/of darmen hebt. Neem lekker vóór het eten al een goed glas gemberthee. Gember helpt namelijk om jouw eten makkelijker te verteren. Het verhoogt de maagcontracties, waardoor het eten sneller naar de darmen vloeit. Handig als je last hebt van obstipatie maar bijvoorbeeld ook bij misselijkheid en maagzuur. Zorg dat je standaard wat gemberwortel hebt liggen, zodat je op ieder moment van de dag kunt genieten van dit helende specerij.
Dille thee
Last but not least, ook dille bevordert de spijsvertering doordat het helpt bij de productie van spijsverteringsenzymen en gal. Het wordt aangeraden bij winderigheid, misselijkheid, maag en darmkrampen en constipatie. Twee eetlepels gedroogd dillezaad met kokend water en you are good to go.
Kleine kanttekening
Tot slot plaats ik wel een kleine kanttekening, die ik vaker benoem. Het betreft hulpmiddelen, geen wondermiddelen. Als jij elke dag grote hoeveelheden rotzooi naar binnen werkt, dan is daar geen theetje tegen opgewassen. In dat geval zou je eerst eens wat kritischer kunnen kijken naar je eetpatroon en daarna pas focussen op ondersteunende middelen.
Fijne feestdagen!
Rest mij nog te zeggen dat ik een ieder die dit leest een fijne Kerst en een gelukkig nieuwjaar toewens. Wees niet te streng voor jezelf, af en toe genieten moet kunnen. Mocht het toch ‘mis’ gaan dan weet je nu in ieder geval waar je jouw maag en darmen een handje mee helpt.
Misschien vind je dit ook leuk




